Σε ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους ενός τρισ. ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα η ΕΚΤ για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης και τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, διατηρώντας χαμηλές τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αλλά και να περιφρουρήσει την Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σε ενίσχυση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους ενός τρισ. ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει άμεσα η ΕΚΤ για να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης και τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, διατηρώντας χαμηλές τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αλλά και να περιφρουρήσει την Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο ενός Grexit. 

Με την πρόθεση της Τράπεζας να καθίσταται σαφής από τις δηλώσεις δύο στελεχών της, οδηγήθηκαν σε νέα άνοδο οι τιμές των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και το ευρώ υποχώρησε σε επίπεδα κάτω από το 1,12 δολάρια κινούμενο το βράδυ στα 1,1123 δολάρια.

Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» την άνοδο που σημείωσαν προσφάτως οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και δήλωσε πως η Τράπεζα θα προχωρήσει σε «μέτρια» αύξηση των αγορών ομολόγων από τώρα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο. 

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωνε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές ομολόγων «αν χρειαστεί». Υποχώρησαν άμεσα οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών κατά 7 μονάδες βάσης στο 0,58% ενώ κατά 10 μ.β. υποχώρησαν τόσο τα ιταλικά όσο και τα ισπανικά ομόλογα στο 1,80% και 1,73% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τον Νικ Σταμένκοβιτς, αναλυτή της RIA Capital Markets του Εδιμβούργου, «η ΕΚΤ διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να το ενισχύσει πριν από το καλοκαίρι εξαιτίας της ανησυχίας της για ενδεχόμενη ανεπάρκεια ρευστότητας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάικλ Βόισνεκ της Lampe Asset Management GmbH του Ντίσελντορφ, που σχολίασε ότι «επικρατούσε ανησυχία ότι στερεύει η ρευστότητα και τώρα έχουμε τη διαβεβαίωση που χρειαζόταν για να σταθεροποιηθούν οι αγορές». Μολονότι κανένα από τα δύο στελέχη της ΕΚΤ δεν συνέδεσε την επιλογή της Τράπεζας με την προοπτική ενός Grexit, η ιστοσελίδα Fortune τη συνδέει άμεσα: εκτιμά πως το μήνυμα της ΕΚΤ είναι ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, διαθέτει τα όπλα για να περιορίσει τη ζημιά. 

Έχουν, πάντως, προηγηθεί τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 0,0% τον Απρίλιο, που υποδηλώνει βελτίωση από το -0,1% του Μαρτίου αλλά παραμένει πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τον στόχο του 2%.

Aνησυχίες

Ανάμεσα στα στοιχεία που μπορεί να εμπνέουν ανησυχία στην ΕΚΤ είναι η επιδείνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο ZEW, η οικονομική εμπιστοσύνη στη Γερμανία υποχώρησε στις 41,9 μονάδες τον Μάιο από τις 53,3 του Απριλίου. Βρίσκεται έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ η υποχώρησή της υπερβαίνει και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ZEW, Κλέμενς Φουέστ, η επιδείνωση αντανακλά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου και την αστάθεια στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης σημείωσε ανάπτυξη 0,4% προτού τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς αυτό εγκαινιάστηκε στις 9 Μαρτίου. Κατά γενική ομολογία αναλυτών, όμως, οφείλεται κυρίως στο φθηνό πετρέλαιο που αύξησε την καταναλωτική δύναμη των Ευρωπαίων και την κατανάλωση στην Ευρωζώνη. Αυτό γεννά, όμως, αβεβαιότητα για το κατά πόσον πρόκειται να διατηρηθεί.

Πηγή: Η Καθημερινή