Gazprom: Η Ιταλική Saipem Ξεκινά τον Ιούνιο την Κατασκευή του Υποθαλάσσιου Τμήματος του Turkish Stream

Gazprom: Η Ιταλική Saipem Ξεκινά τον Ιούνιο την Κατασκευή του Υποθαλάσσιου Τμήματος του Turkish Stream
energia.gr
Πεμ, 21 Μαΐου 2015 - 07:31
Επανενεργοποίησε η ρωσική Gazprom τη συμφωνία με τη Saipem SpA για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η ισχύς της εν λόγω συμφωνίας είχε ανασταλεί μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για ματαίωση του South Stream, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg

Επανενεργοποίησε η ρωσική Gazprom τη συμφωνία με τη Saipem SpA για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Η ισχύς της εν λόγω συμφωνίας είχε ανασταλεί μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για ματαίωση του South Stream, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Μάλιστα, ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: "Η Gazprom Δηλώνει ότι η Saipem θα Ξεκινήσει να Κατασκευάζει την Τουρκική Γραμμή τον Ιούνιο".

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται δήλωση του μέλους του Δ.Σ. του ρωσικύ κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου, Oleg Aksyutin, την Τρίτη, σύμφωνα με την οποία η Saipem, η μεγαλύτερη ιταλική εργολαβική εταιρεία στον χώρο της ενέργειας, θα ξεκινήσει την κατασκευή του νέου αγωγού, Turkish Stream, προς την Τουρκία τον επόμενο μήνα καθώς η Gazprom μετατρέπει τα συμβόλαια, περιλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην κατασκευή σωλήνων.

Η Saipem, που ελέγχεται από την ιταλική ΕΝΙ, είχε συνάψει δύο συμβόλαια ύψους 2,4 δις ευρώ, για τον αγωγό South Stream. Η ιταλική εταιρεία αρχικά σχεδίαζε να ξεκινήσει την κατασκευή της πρώτης γραμμής του υποθαλάσσιου αγωγού πέρυσι και να παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής.

Όπως; Ανέφερε ο Aksyutin, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τους όρους των συμβολαίων, ενώ πρόσθεσε ότι η προηγούμενη συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.

Ας σημειωθεί ότι και η Saipem είχε ανακοινώσει στις 8 Μαΐου ότι ήρθη η διακοπή των συμβολαίων του σχεδίου South Stream και ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως είχε ανακοινώσει η Gazprom, εξάλλου, τον Μάρτιο, το κόστος για τον ματαιωθέντα αγωγό για το εξάμηνο έως τις αρχές Απριλίου υπολογιζεται σε 569 εκατ. ευρώ. Το ποσό, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση του θέματος, αφορά καταβολή τελών σε λιμάνια της Βουλγαρίας για την αποθήκευση σωληνώσεων, καθώς και πληρωμές προς τη Saipem για δύο πλοία απόθεσης των σωληνών στον βυθό στο πλαίσιο της κατασκευής του υποθαλάσσιου συνδέσμου.

Αν και ο Aksyutin αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες για τα κόστη, δήλωσε ότι η κατασκευή της πρώτης διασύνδεσης του νέου αγωγού θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016.