Την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση ΠΓΔΜ εξέφρασαν στις 19 Μαΐου οι ΗΠΑ, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Ζόραν Ζάεβ βρίσκονταν στο Στραμβούργο για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους

Την ανησυχία τους για την πολιτική κρίση ΠΓΔΜ εξέφρασαν στις 19 Μαΐου οι ΗΠΑ, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως Ζόραν Ζάεβ βρίσκονταν στο Στραμβούργο για συνομιλίες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

 

Ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντηπάρτμεντ, Τζέφ Ράτκε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους τους έχουν στενές διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και με τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας, στους οποίους έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους για την σοβούσα πολιτική κρίση. «Καλούμε και τις δυο πλευρές να σεβαστούν το δικαίωμα στις ειρηνικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, αποφεύγοντας την χρήση βίας», είπε ο Ράτκε. Απηύθυνε δε έκκληση προς τις αρχές της χώρας να κάνουν το βήμα και να ανταποκριθούν στις καταγγελίες για παρατυπίες που προκύπτουν από τις πρόσφατα τηλεφωνικές συνομιλίες, που είδαν το φώς της δημοσιότητας. Επί πλέον, το Σταίητ Ντηπάρτμεντ κάλεσε την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο, ώστε να συμμετάσχει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής επιτηρήσεως του έργου των κυβερνητικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τις εν λόγω συνομιλίες.

 

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας η πολιτική κρίση κλιμακώνεται. Μετά την πρόσφατη αντιδιαδήλωση του κόμματος του Γκρουέφκι, οι υποστηρικτές του αποφάσισαν να στήσουν και αυτοί σκηνές και να διανυκτερεύσουν σε πάρκο απέναντι από το κτίριο της Βουλής ως απάντηση στα αντίσκηνα των υποστηρικτών της αντιπολιτεύσεως έξω από το κτίριο της κυβερνήσεως. Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Γκρουέφσκι διαμήνυσαν ότι θα παραμείνουν στην θέση τους για να υπερασπισθούν την κυβέρνηση από τα «σκοτεινά σχέδια» της αντιπολιτεύσεως του Ζάεβ.