Ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για την περαιτέρω ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ανεξάρτητα από του εν αναμονή δημοψηφίσματος για το εάν τελικά η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της National Grid, απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη για την περαιτέρω ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια πανευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ανεξάρτητα από του εν αναμονή δημοψηφίσματος για το εάν τελικά η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Steve Holliday είπε ότι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από τις νέες ευκαιρίες, εάν προχωρήσει το σχέδιο της υποθαλάσσιας σύνδεσης με το Βέλγιο και τη Νορβηγία, χώρες, που θα προσφέρουν φθηνή χονδρική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις των Βρετανών κατά την επόμενη δεκαετία.

Το νέο αυτό δίκτυο διασύνδεσης, εν μέρει έργο και από τη National Grid, προωθείται στο πλαίσιο της αυξανόμενης ανησυχίας, από την πτώση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και τον κίνδυνο μπλακάουτ.

Όπως καταδεικνύει και ο δείκτης FTSE 100 η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Βρετανία, ενώ υποστηρίζει επίσης και άλλα σχέδια για περαιτέρω συνδέσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τη Δανία και τη Γαλλία.

Ο κ Holliday ανέφερε ότι η πρόοδος όσον αφορά στην αύξηση της ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετάδοση ισχύος προς και από την Ευρωπαϊκή ήπειρο, κινείται παράλληλα με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ήταν ευπρόσδεκτη. «Οδηγεί σε μείωση των τιμών χονδρικής και είναι μια καλή επένδυση για μας», πρόσθεσε.

Πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείο, από την ηπειρωτική Ευρώπη, αυξήθηκαν κατά 42 τοις εκατό πέρυσι, σημειώνοντας το υψηλό ρεκόρ των 20,5 τεραβατώρων.Αυτό αντιπροσωπεύει το 6 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το 2014.

Με τη νέα συντηρητική κυβέρνηση να υπόσχεται ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο κ Holliday πριν αποκαλύψει ποια θα είναι η θέση του, υπέρ ή κατά της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ενωμένη Ευρώπη, τόνισε ωστόσο πως είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της ιδιότητας της Βρετανίας ως κράτους - μέλους ή της πιθανής εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα λειτουργικά κέρδη της National Grid, ξεπέρασαν οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών κατά την περίοδο του πρώτου τριμήνου, μέχρι τις 31 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 5 τοις εκατό σε 3,9 δις λίρες.

Τα κέρδη της εταιρίας προ φόρων μειώθηκαν ελαφρώς, από 2,7 δις σε 2,6 δις λίρες, ενώ τα έσοδα της, αυξήθηκαν από 14,8 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες σε £15.2 δις.

Η National Grid αύξησε το μέρισμά της για το σύνολο του έτους, κατά 2 τοις εκατό σε 42.87 pounds.

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, δήλωσαν πως η National Grid - σε μια τρέχουσα απόδοση περίπου 5 τοις εκατό - παραμένει «καλά τοποθετημένη για την παράδοση αξιόπιστη με κέρδη χαμηλού κινδύνου και με αύξηση των μερισμάτων». Οι μετοχές της εταιρείας ανέβηκαν από 1.7p σε 9,05p.