Το Ιράν δεν θεωρεί πιθανή μία αλλαγή στάσης του OPEC κατά την προσεχή σύνοδο των κρατών - μελών του όσον αφορά το ανώτατο όριο παραγωγής, στις 5 Ιουνίου στη Βιέννη. Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr

Το Ιράν δεν θεωρεί πιθανή μία αλλαγή στάσης του OPEC κατά την προσεχή σύνοδο των κρατών -μελών του όσον αφορά το ανώτατο όριο παραγωγής, στις 5 Ιουνίου στη Βιέννη. 

Αυτό δήλωσε την Κυριακή ο Ιρανός Υπουργός Πετρελαίου, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mehr, όπως ανέφερε το Reuters.

«Μία μείωση του ανώτατου ορίου παραγωγής του OPEC απαιτεί συναίνεση ανάμεσα σε όλα τα μέλη … υπό τις τρέχουσες συνθήκες φαίνεται απίθανο να αλλάξει το ανώτατο όριο παραγωγής», δήλωσε ο Zanganeh.

Τον περασμένο μήνα, ο Zanganeh δήλωσε ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα πρέπει να περικόψει τον στόχο ημερήσιας παραγωγής κατά τουλάχιστον 5% ή περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια. Τα λιγότερα πλούσια μέλη του Οργανισμού, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, επιθυμούν την αναθεώρηση της απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου, στην υιοθέτηση της οποίας πρωτοστάτησε η Σαουδική Αραβία. Η απόφαση αυτή διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του αργού.

Αν και κατά την προσεχή σύνοδο του OPEC αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου φωνές υπέρ της αύξησης στην παραγωγή, ακόμη και αξιωματούχοι χωρών που στηρίζουν το αίτημα αυτό αναγνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό.

Το Ιράν επιθυμεί τα υπόλοιπα μέλη του OPEC να διευκολύνουν την αύξηση των εξαγωγών του, αν τελικά υπάρξει ως τις 30 Ιουνίου συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη διεθνή κοινότητα.