Τα αποθέματα πετρελαίου που η Royal Dutch Shell ελπίζει να βρει στην Αρκτική είναι απίθανο να παραχθούν πριν από το 2030, λόγω της δυσκολίας στην εξασφάλιση περιβαλλοντικών εγκρίσεων, όπως ανέφερε ηγετικό στέλεχος της επιχείρησης εξερεύνησης στην περιοχή

Τα αποθέματα πετρελαίου που η Royal Dutch Shell ελπίζει να βρει στην Αρκτική είναι απίθανο να παραχθούν πριν από το 2030, λόγω της δυσκολίας στην εξασφάλιση περιβαλλοντικών εγκρίσεων, όπως ανέφερε ηγετικό στέλεχος της επιχείρησης εξερεύνησης στην περιοχή.

Ο Marvin Odum, επικεφαλής της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell στην Αμερική, δήλωσε στους Financial Times, ότι η επιτυχία ή η αποτυχία της εταιρείας στα σχέδιά της για μία σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου στην Αρκτική, είναι κρίσιμη και θα εξαρτηθεί από την προώθηση αυτών των σχεδίων, μέσα στο τρέχον, αλλά και στο επόμενο έτος.

«Μόνο μια ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων στην Θάλασσα Chukchi στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Αλάσκας, θα δικαιολογούσε την επένδυση σε υποδομές που θα χρειαστούν για να αρχίσουμε την παραγωγή», είπε.

Θα χρειαστεί μια δεκαετία ή μπορεί και δύο για να αρχίσει να λειτουργεί το πρόγραμμα εξόρυξης, εν μέρει λόγω των στενών ρυθμιστικών ελέγχων και των νομικών προκλήσεων, με τα οποία είμαστε αντιμέτωποι.

«Οι πιθανότητες, αλλά και οι δυνατότητες για μία παγκοσμίας κλάσης ανακάλυψη είναι εδώ» είπε ο κ Odum, «Και η σημασία του «θησαυρού», που πιθανώς περιμένει να αποκαλυφθεί, αξίζει τον κόπο. Εμείς απλά πρέπει να αποδείξουμε κατά πόσον ή όχι βρίσκεται εκεί».

Η Αρκτική είναι μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, και γίνεται όλο και πιο προσιτή, λόγω της μείωσης των πάγων, παρότι βεβαίως τέτοιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. προκαλούν έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες και απειλούν άμεσα τα σπάνια είδη ζωής στην περιοχή.

Η περιοχή στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Αλάσκας θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, για μία κατ 'εκτίμηση παραγωγή 30 δισεκατομμυρίων από τα 90 δις βαρέλια πετρελαίου που το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ προέβλεψε ότι βρίσκονται στην Αρκτική και περιμένουν την ανακάλυψή τους.

Ωστόσο, αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Statoil της Νορβηγίας και της Chevron των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει ή ακυρώσει τα σχέδιά τους για εξερεύνηση της Αρκτικής, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα μετά την βουτιά των τιμών του αργού που ήταν ραγδαία, από το περασμένο καλοκαίρι.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η παραγωγή πετρελαίου της Αρκτικής φαίνεται να έχει σχετικά υψηλό κόστος, αλλά θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το φθηνότερο πετρέλαιο. Που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, ή ακόμα και το πετρέλαιο σχιστού από τις ΗΠΑ, ώστε οι δαπάνες να αρχίσουν μειώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Τα σχέδια για τις γεωτρήσεις στην Αρκτική έχουν βρεθεί επίσης κάτω από τη διαρκή επίθεση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν επιτεθεί στη Shell με μια σειρά διαδηλώσεων και μηνύσεων.

Στο τελευταίο περιστατικό, το Σαββατοκύριακο, δύο ακτιβιστές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους, έχοντας προσκολληθεί σε ένα πλοίο γεώτρησης πετρελαίου, προοριζόμενο για την εξερεύνηση της Αρκτικής, που ήταν δεμένο βόρεια του Σιάτλ.

Σε αντίθεση με πολλές από τις άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες η Shell πιέζει να αρχίσει η εξερεύνηση, ανεξάρτητα από όλα αυτά, υποστηρίζοντας ότι η Αρκτική μπορεί να είναι ανταγωνιστική, εάν τα κοιτάσματα, που θα εντοπιστούν είναι αρκετά μεγάλα. «Αυτό θα είναι ακόμα μια πολύ σημαντική και βιώσιμη πηγή πετρελαίου», δήλωσε ο κ Odum.

Πρόσθεσε δε, ότι θα χρειαστούν αυτά τα αποθέματα πετρελαίου της Αρκτικής, για τις επόμενες δεκαετίες, ακόμη και αν ο κόσμος στρέφεται όλο και περισσότερο προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέτοντας αυστηρότερους ελέγχους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα αυτό το μήνα τάχθηκε υπέρ των σχεδίων της Shell, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε δώσει «τα είδη των διαβεβαιώσεων, που όχι απλώς απαιτούνται, αλλά και «που δεν έχουμε ξαναδεί», λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές προκλήσεις του καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στην Αρκτική»..

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι θάλασσες στα ανοικτά της Αλάσκας θα μπορούσαν να γίνουν μια περιοχή που παράγει ποσότητες υδρογονανθράκων ανάλογες σε μέγεθος με εκείνες που παράγονται στον Κόλπο του Μεξικού.

Ωστόσο, στελέχη της Shell υποστηρίζουν, ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά και ολόπλευρα να προωθήσουν την επιχείρηση ανεύρεσης πετρελαίου στην Αρκτική, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τους ρυθμιστικούς και νομικούς περιορισμούς, που μαστίζουν χρονοτριβώντας τα σχέδια της εταιρείας.

Η Ann Pickard, η οποία ηγείται της εκστρατείας ως εκτελεστική αντιπρόεδρος της Shell για την Αρκτική, δήλωσε: «Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει τα πράγματα να προχωρήσουν, πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, με τρόπο που να είναι πιο εποικοδομητικός από ότι είναι τώρα».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να έχουμε αυτόν τον διάλογο, καθώς έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατή η ασφαλής και αποδοτική έρευνα στην περιοχή της Αρκτικής».