«Ο Κίνδυνος Χρεωκοπίας της Ελλάδος Αυξήθηκε Αιφνιδίως το Τελευταίο Εξάμηνο», Προειδοποιεί η ΕΚΤ

«Ο Κίνδυνος Χρεωκοπίας της Ελλάδος Αυξήθηκε Αιφνιδίως το Τελευταίο Εξάμηνο», Προειδοποιεί η ΕΚΤ
energia.gr
Παρ, 29 Μαΐου 2015 - 14:23
Προειδοποίηση ότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδος αυξήθηκε αιφνιδίως το τελευταίο εξάμηνο εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητος απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πάντως πως το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο

 

Προειδοποίηση ότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας της Ελλάδος αυξήθηκε αιφνιδίως το τελευταίο εξάμηνο εξαιτίας της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητος απηύθυνε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πάντως πως το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο.

 

Η έκθεσις για την χρηματοοικονομική σταθερότητα ( Financial Stability Review) που παρουσιάσθηκε χθες στην Φρανκφούρτη σημειώνει πως οι κίνδυνοι που πηγάζουν από την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ο τραπεζικός τομέας της έχει υποστεί σημαντικές εκροές καταθέσεων, απώλεια προσβάσεως στην αγορά χονδρικής χρηματοδοτήσεως και επιδείνωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του.

 

Η ΕΚΤ σημειώνει πως <<οι αντιδράσεις των αγορών ως προς τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένες, όμως απουσία ταχείας συμφωνίας για τις ανάγκες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται να γίνει πραγματικός ο κίνδυνος ανοδικής προσαρμογής των περιθωρίων κινδύνου που ζητιούνται από τις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Πάντως παρουσιάζοντας την σχετική έκθεση ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνσιο τόνισε ότι το βασικό σενάριο είναι πως η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται <<φερέγγυες>>. Ο ίδιος τόνισε, πως δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεσις μεταξύ χρεωκοπίας της ελληνικής κυβερνήσεως και χρεωκοπίας των τραπεζών.