Κανιέτε: Τον Ιούλιο οι Προτάσεις της Κομισιόν για τις Αλλαγές στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας

Κανιέτε: Τον Ιούλιο οι Προτάσεις της Κομισιόν για τις Αλλαγές στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
energia.gr
Τετ, 3 Ιουνίου 2015 - 08:24
Τον Ιούλιο θα παρουσιάσει η Κομισιόν τις αρχικές της προτάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις εταιρείες του κλάδου, ώστε εντός του 2016 να έχει ετοιμάσει το πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών. Όπως τονίζει ο Επίτροπος Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, η αγορά θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη
Τον Ιούλιο θα παρουσιάσει η Κομισιόν τις αρχικές της προτάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις εταιρείες του κλάδου, ώστε εντός του 2016 να έχει ετοιμάσει το πακέτο των προτεινόμενων αλλαγών.

Όπως τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, Μιγκέλ Κανιέτε, μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Eurelectric, οι προτάσεις της Κομισιόν θα προβλέπουν την ενίσχυση της ευελιξίας στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και στον καθορισμό των τιμών.

Καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη, σημείωσε λόγω της διακεκομμένης φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις αυξομειώσεις των τιμολογίων.

Ο νέος πρόεδρος της Eurelectric, διευθύνων σύμβουλος της EDP - Energias de Portugal, Antonio Mexia, σχολίασε σε αυτό το σημείο ότι η διαφοροποίηση των τιμών είναι ένα λογικό αποτέλεσμα της «επανάστασης» των ΑΠΕ και τόνισε  οι σταθερές τιμές ρεύματος θα μπορούσαν να εφαρμόζονται μόνο για τους πιο φτωχούς καταναλωτές. 

«Η εξέλιξη της παραγωγής θα κάνει πιο δύσκολη την εφαρμογή μιας ενιαίας τιμής για όλους τους καταναλωτές ρεύματος», σημείωσε.

Σε αντίθεση με τα αεροπορικά εισιτήρια, τα δωμάτια ξενοδοχείων και άλλες υπηρεσίες, οι τιμές ρεύματος για οικιακή κατανάλωση στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από μεγάλη σταθερότητα και δεν έχουν καμία σχέση με τις τιμές χονδρικής ή τις εποχικές και ημερήσιες διακυμάνσεις της ζήτησης, σχολίασαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της Eurelectric.

Ο κ. Κανιέτε είπε ότι ο καταναλωτής χρειάζεται μια πιο ευέλικτη αγορά λιανικής και τη δυνατότητα να μπορεί να επωφελείται από τα «σκαμπανεβάσματα» της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανέφερε δε ως παράδειγμα ότι σε ορισμένες χώρες, η τιμή βασίζεται στις spot τιμές ενέργειας, ενώ στη Σουηδία και τη Φιλανδία οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν ως και 30% τους λογαριασμούς τους.

«Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο, μαζί με τον ανασχεδιασμό της αγοράς, προτείνουμε η αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ν’ααλλάξει ριζικά», υπογράμμισε.

Αυτή την περίοδο η Κομισιόν εργάζεται πυρετωδώς για τη μεταρρύθμιση της εν λόγω αγοράς και οι τελικές προτάσεις που θα ανακοινωθούν μέσα στο 2016, θα καλύπτουν επίσης την παραγωγή και τα δίκτυα.

Η μεταρρύθμιση στοχεύει στο να μπορέσουν οι καταναλωτές να ελέγχουν την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν και το ύψος του λογαριασμού τους ,ενώ θα υπάρχει πιο στενή σύνδεση της λιανικής με τη χονδρική αγορά. 

«Οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρούν στις τιμές ενέργειας, και να αποφασίζουν πού και πότε θα καταναλώνουν ενέργεια», είπε.