Έρευνα κατά της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακών πάνελ ξεκίνησαν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, μετά τις καταγγελίες ότι οι κινεζικές εταιρείες παρακάμπτουν τους εισαγωγικούς δασμούς, εξάγοντας μέσω της Ταϊβάν και της Μαλαισίας

Έρευνα κατά της κινεζικής βιομηχανίας ηλιακών πάνελ ξεκίνησαν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, μετά τις καταγγελίες ότι οι κινεζικές εταιρείες παρακάμπτουν τους εισαγωγικούς δασμούς, εξάγοντας μέσω της Ταϊβάν και της Μαλαισίας.

Μετά από καταγγελία από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, «η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δικαιολογούν την έναρξη έρευνας», τόνισε η Κομισιόν στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καταγγελία απειλεί να πυροδοτήσει μια νέα έξαρση σε μια μακροχρόνια διαμάχη στο εν λόγω εμπορικό ζήτημα, σε μια περίοδο όπου, όπως επισημαίνει το euractiv, Βρυξέλλες και Πεκίνο μόλις πρόσφατα κατάφεραν να επιλύσουν.

Η έρευνα θα προσπαθήσει να διαπιστώσει κατά πόσο οι εταιρείες της Ταϊβάν και της Μαλαισίας είναι οι πραγματικές παραγωγοί προϊόντων ηλιακής ενέργειας ή όπως ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές, απλά χρησιμοποιούνται από τους Κινέζους παραγωγούς.

Αν βρεθεί υπαιτιότητα, η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει δασμούς αντιντάμπινγκ για τα εν λόγω κινεζικά προϊόντα.

Η κοινή πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, ΕU ProSun, υποστηρίζει η Κίνα εξάγει ηλιακούς συλλέκτες και κύτταρα μέσω της Ταϊβάν και της Μαλαισίας και τα περνά ως «τοπικά προϊόντα» για να αποφύγει την καταβολή εισφορών στην ΕΕ.

«Τέτοιου είδους καταστρατήγηση συνιστά τελωνειακή απάτη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Milan Nitzschke, πρόεδρος της EU ProSun, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έναρξη της έρευνας της Κομισιόν.

Η ProSun ΕΕ είναι σφοδρός επικριτής των κινέζων κατασκευαστών, καθώς, όπως υποστηρίζει, κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας ηλιακών πάνελ της Ευρώπης.