Ο António Luís Guerra Nunes Mexia, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής εταιρείας κοινής ωφελείας EDP, είναι από την 1η Ιουνίου ο νέος Πρόεδρος της Eurelectric, της ευρωπαϊκής ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρισμού. Ο διορισμός του Mexia αποφασίστηκε στο περιθώριο της εφετινής ετήσιας διάσκεψης της Eurelectric, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στο Βερολίνο, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης με διετή θητεία

Ο Antó nio Luí s Guerra Nunes Mexia, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής εταιρείας κοινής ωφελείας EDP, είναι από την 1η Ιουνίου ο νέος Πρόεδρος της Eurelectric, της ευρωπαϊκής ένωσης της βιομηχανίας ηλεκτρισμού. Ο διορισμός του Mexia αποφασίστηκε στο περιθώριο της εφετινής ετήσιας διάσκεψης της Eurelectric, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στο Βερολίνο, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσης με διετή θητεία. Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε, επίσης, ο διορισμός στην θέση των Αντιπροέδρων της Eurelectric του Alistair Phillips- Davies, διευθύνοντος συμβούλου της SSE, και του Jean- Bernard Lé vy, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής EDF, ομοίως με διετή θητεία.

Οι τρεις νέοι επικεφαλής της Eurelectric, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα της ένωσης, Hans ten Berge, θα επιδιώξουν από την 1η Ιουνίου, οπότε και ξεκινά η θητεία τους, να δώσουν ώθηση και να καθορίσουν τις στρατηγικές προοπτικές της ένωσης που εκπροσωπεί την βιομηχανία ηλεκτρισμού στην ΕΕ. Ανταποκρινόμενοι στις νέες προκλήσεις οι νέοι επικεφαλής θα επιδιώξουν, όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση της Eurelectric, να ανταποκριθούν στις αλλαγές και, ταυτόχρονα, να διασφαλίσουν ότι η ένωση θα διατηρήσει τη θέση της στις Βρυξέλλες ως η διακεκριμένη φωνή των μελών της.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Eurelectric

O νέος Πρόεδρος της Eurelectric, Πορτογάλος António Luís Guerra Nunes Mexia διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Energias de Portugal (EDP) το 2006.

Επίσης, παλαιότερα, είχε διατελέσει εκτελεστικός πρόεδρος της Galp Energia και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών Petrogal, Gá s de Portugal, Transgá s και Transgá s- Atlâ ntico (2001-2004). Το 2004, διορίστηκε Υπουργός Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών στην 16η συνταγματική κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Υπηρέτησε, επίσης, ως πρόεδρος της Πορτογαλικής Ένωσης Ενέργειας ( APE) από το 1999 ως το 2002, Αντιπρόεδρος της Πορτογαλικής Βιομηχανικής Ένωσης ( AIP) και Πρόεδρος του Γενικού Εποπτικού Συμβουλίου της Ambelis. Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της Πορτογαλίας στην Ομάδα Εργασίας της ΕΕ για το διευρωπαϊκό δίκτυο ανάπτυξης.

Την τελευταία διετία διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Eurelectric.

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Eurelectric, δρ. Johannes Teyssen, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής E.ON, δήλωσε, προσφωνώντας τον διάδοχό του, κατά το εφετινό συνέδριο της ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Ιουνίου στο Βερολίνο: «Οι πελάτες βρίσκονται στην καρδιά της δουλειάς μας και πρέπει να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες μας μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες μας την καλύτερη συμφωνία». Ο δρ. Teyssen βρέθηκε για πέντε χρόνια – αρχικά ως αντιπρόεδρος και στη συνέχεια ως πρόεδρος της Eurelectric.

Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της ένωσης António Luís Guerra Nunes Mexia, δήλωσε ότι: «Πρέπει να αποκαλύψουμε την πλήρη αξία του ηλεκτρισμού διατηρώντας τον πελάτη στο επίκεντρο και στηρίζοντας πλήρως την σύσταση μίας πραγματικής Εσωτερικής Ενεργειακής Αγοράς που θα ενισχύσει τις επιδιώξεις της ατζέντας της απαλλαγής από τον άνθρακα. Η πλήρης διαφάνεια και εμπιστοσύνη αποτελούν στοιχεία-κλειδιά για το στόχο αυτό».

Ο νέος Αντιπρόεδρος της Eurelectric, Alistair Phillips-Davies,δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση του οράματος μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και επέστησε την προσοχή ενάντια σε κανονισμούς που καταστρέφουν τις προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό.

Ο έτερος των νέων Αντιπροέδρων, νέος Αντιπρόεδρος της Eurelectric, Jean- Bernard Lé vy, τόνισε ότι νέα μοντέλα για την ενέργεια διαμορφώνονται στην Ευρώπη και, με το βλέμμα στο μέλλον, οι προσδοκίες των πελατών και η τεχνολογική καινοτομία θα είναι οι βασικοί μοχλοί της αλλαγής».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ένωσης, Hans ten Berge, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις νέες προκλήσεις που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει, με τη νέα ηγετική της ομάδα, η Eurelectric.