Το πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν εξακολουθεί να προωθεί -πέραν των αυξανόμενων εξαγωγών προς την Κίνα- και τον υποθαλάσσιο «Διακασπιακό» αγωγό προς την Ευρώπη, αλλά και τον αγωγό ΤΑΡΙ με κατεύθυνση την ινδική υποήπειρο. Ας σημειωθεί ότι η κεντροασιατική πρώην σοβιετική δημοκρατία διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στον κόσμο

Το πολύ πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου Τουρκμενιστάν εξακολουθεί να προωθεί -πέραν των αυξανόμενων εξαγωγών προς την Κίνα- και τον υποθαλάσσιο «Διακασπιακό» αγωγό προς την Ευρώπη, αλλά και τον αγωγό ΤΑΡΙ με κατεύθυνση την ινδική υποήπειρο. Ας σημειωθεί ότι η κεντροασιατική πρώην σοβιετική δημοκρατία διαθέτει τα τέταρτα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στον κόσμο.

Ως προς τον Διακασπιακό αγωγό, την 1η Μαΐου έλαβε χώρα τετραμερής διάσκεψη στο Ασκαμπάτ μεταξύ της ΕΕ, την οποία εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Μάρος Σέφκοβιτς - του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και της Τουρκίας, κατά την οποία υιοθετήθηκε κοινή Διακήρυξη. Αναφορικά με τον ΤΑΡΙ, ο Τουρκμένος Πρόεδρος κ. Berdimuhamedov και ο Πακιστανός πρωθυπουργός κ. Sharif συμφώνησαν επιτάχυνση του προγράμματος. Εναλλακτικά, η σύνδεση του Τουρκμενιστάν με την Ευρώπη ενδέχεται να γίνει με χερσαίο (αν και μεγαλύτερο σε μήκος) αγωγό μέσω Ιράν, το οποίο ήδη εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία.