H κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream είναι πιθανόν να κοστίσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. «Το νούμερο είναι ενδεικτικό και βασίζεται στο κόστος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream όπως προβλεπόταν για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού στη Βουλγαρία»

H κατασκευή της πρώτης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream είναι πιθανόν να κοστίσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.

«Το νούμερο είναι ενδεικτικό και βασίζεται στο κόστος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream όπως προβλεπόταν για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού στη Βουλγαρία», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Ο προϋπολογισμός για το έργο του South Stream παλαιότερα είχε υπολογισθεί στα 13,2 δις ευρώ. «Η Gazprom είναι σίγουρη πως δεν υπάρχουν και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν οι οποιοιδήποτε κίνδυνοι, που να σχετίζονται με την κατασκευή της πρώτης γραμμής του Turkish Stream», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ενώ πρόσθεσε, ότι ανεφοδιασμός Φυσικού Αερίου θα πρέπει να παρέχεται στην Τουρκία μέσω της πρώτης αυτής γραμμής.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gazprom, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου με τη κρατική τουρκική Botas και με ιδιώτες εισαγωγείς φυσικού αερίου. «Η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για την κατασκευή του Turkish Stream, μπορεί να υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Διαπραγματεύσεις της Gazprom με την Σερβία για τον Turkish Stream

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δήλωσε, επίσης, ότι συνεχίζονται παράλληλα οι συνομιλίες σχετικά με τη διέλευση του Turkish Stream μέσω της Σερβία.

Ο κος Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι δεν ξεκίνησαν ακόμη οι διαπραγματεύσεις για το σημείο παράδοσης των ποσοτήτων αερίου, που θα μεταφέρονται προς τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το γιατί το σημείο παράδοσης στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι προτιμότερο από ό, τι τα σύνορα με την Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι είναι «πιο κοντά στην αγορά».