Σέφκοβιτς: Στις Κορυφαίες Προτεραιότητες της ΕΕ ο Διασυνδετήριος Αγωγός Σερβίας - Βουλγαρίας

Σέφκοβιτς: Στις Κορυφαίες Προτεραιότητες της ΕΕ ο Διασυνδετήριος Αγωγός Σερβίας - Βουλγαρίας
energia.gr
Πεμ, 11 Ιουνίου 2015 - 10:57
Το σχέδιο κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Σερβίας - Βουλγαρίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΕ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς

Το σχέδιο κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Σερβίας - Βουλγαρίας είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΕ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια, Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι προτάσεις για τη χρηματοδότηση του έργου θα συζητηθούν κατά τις επαφές που θα υπάρξουν με τους πρωθυπουργούς και τους αρμόδιους υπουργούς των δύο χωρών, είπε ο κ. Σέφκονιτς την Τετάρτη, σε δηλώσεις που έκανε από τη Σερβία.

Στη Βουλγαρία, πέντε εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν το ρόλο του συμβούλου του υπουργείου Ενέργειας για το έργο.

Η ΕΕ στηρίζει το συγκεκριμένο έργο, είπε ο κ. Σέφκοβιτς, προκειμένου να μπορούν οι χώρες στην περιοχή να κατασκευάσουν διασυνδετήριους αγωγούς και να μειώσουν την εξάρτησή τους, όπως επίσης και να επιτύχουν χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο.

Το μήκος του αγωγού θα είναι 150 χιλιόμετρα και θα συνδέει τα συστήματα διανομής των δύο χωρών. Σε πρώτο στάδιο, η μεταφορική ικανότητα θα είναι 1,8 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως και προς τις δύο χώρες.

Σε δεύτερο στάδιο, η μεταφορική ικανότητα θα μπορούσε να αυξηθεί έως τα 4,5 bcm.