Την προμήθεια του ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος MEADS αντί του αμερικανικού συστήματος PATRIOT αποφάσισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν.

Την προμήθεια του ευρωπαϊκού αντιπυραυλικού συστήματος MEADS αντί του αμερικανικού συστήματος PATRIOT αποφάσισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν. Το σύστημα θα κοστίσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συστοιχίες PATRIOT των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ως το 2025.

Στην κοινοπραξία MEADS (Medium Extended Air Defense System) συμμετέχουν η γαλλογερμανική Airbus, η ιταλική Finnmeccanica και η βρετανική BAE. Στις πρώτες φάσεις ανάπτυξης του συστήματος μετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αποσύρθηκαν το 2012.

Το συμβόλαιο διεκδικούσε και η αμερικανική Raytheon, κατασκευάστρια του συστήματος PATRIOT. Προ αντίστοιχου διλήμματος είχε βρεθεί πρόσφατα και η Πολωνία, η οποία προτίμησε το σύστημα PATRIOT αντί του MEADS.

To MEADS αποτελείται από ραντάρ 360 μοιρών, που εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους και τους εξουδετερώνει εντός δευτερολέπτων, εκτοξεύοντας εναντίον τους άλλους πυραύλους. Το κόστος προμήθειας του ΜΕΑDS ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με το κόστος των PATRIOT, αλλά η Φον ντερ Λέγιεν εκτίμησε ότι με το ευρωπαϊκό σύστημα η Γερμανία θα εξοικονομήσει 3 δισ. ευρώ από το μελλοντικό κόστος συντήρησης του συστήματος.

Η Γερμανίδα υπουργός καθυστέρησε πολλούς μήνες να ανακοινώσει την απόφασή της, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου όριζαν λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και όρους εκπλήρωσης του έργου, σε μια προσπάθεια αποφυγής διόγκωσης του κόστους. «Θεωρητικά, αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, η προμήθεια μπορεί να ακυρωθεί και να μπει και πάλι στο παιχνίδι ο ανταγωνιστής»,σημείωσε το περιοδικό Spiegel. «Η υπουργός ελπίζει ότι αυτή η απειλή θα πιέσει τη βιομηχανία εξοπλισμών να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό».

Πηγή: Η Καθημερινή