Η Ρουμανία σχεδιάζει την πώληση μεριδίου 26,7% της εταιρείας διύλισης Rompetrol Rafinare για τουλάχιστον 200 εκατ. δολ. (176 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας την Πέμπτη

Η Ρουμανία σχεδιάζει την πώληση μεριδίου 26,7% της εταιρείας διύλισης Rompetrol Rafinare για τουλάχιστον 200 εκατ. δολ. (176 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας την Πέμπτη.

Η Rompetrol Rafinare αποτελεί το βασικό περιουσιακό στοιχείο της KMG International NV, που εδρεύει στην Ολλανδία, και η οποία, με την σειρά της, ανήκει πλήρως στην κρατική εταιρεία ενέργειας του Καζακστάν, KazMunaiGaz Group.

Η ρουμανική κυβέρνηση προγραμματίζει την πώληση του μεριδίου μέσω διαγωνισμού, στον οποίο η KMG International θα έχει δικαίωμα προτίμησης, σύμφωνα με προσχέδιο κυβερνητικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Η KMG International, πρώην Rompetrol Group, κατέχει το 48,1% της Rompetrol Rafinare ενώ το ρουμανικό Δημόσιο ελέγχει ποσοστό 44,7%. Η Rompetrol Rafinare λειτουργεί το διυλιστήριο Petromidia καθώς και το πολύ μικρότερο διυλιστήριο Vega. Μέσα από τα δύο αυτά διυλιστήρια αναλογεί στην Rompetrol Rafinare πάνω από το 40% της διυλιστικής δυναμικότητας της Ρουμανίας, ενώ αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό πολυμερών στην χώρα.

Το 2013, η ρουμανική κυβέρνηση και η Rompetrol υπέγραψαν μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο η Rompetrol θα αγόραζε μερίδιο 26,7% στην Rompetrol Rafinare από το ρουμανικό κράτος έναντι 200 εκατ. δολ. με καταβολή μετρητών, εκ των οποίων τα 175 εκατ. δολ. αντιπροσωπεύουν την τιμή των μετοχών, ενώ τα υπόλοιπα 25 εκατ. δολ. αποτελούν το συμφωνηθέν τίμημα για την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών που θα αποκτούσε η Rompetrol Group. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του κράτους στην εταιρεία θα μειωθεί στο 18%, το οποίο σύμφωνα με το ως άνω μνημόνιο, δεν μπορεί να μεταφερθεί, ούτε να διαμοιρασθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Μετά την περίοδο αυτή, το κράτος θα είναι σε θέση να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία ιδιωτικοποίησης, προκειμένου να πωλήσει το μερίδιο αυτό. Ο Όμιλος Rompetrol θα κατέχει «ανά πάσα στιγμή δικαίωμα προτίμησης» για τις υπόλοιπες μετοχές.