Ο Σύνδεσμος Βιομάζας – Βιοαερίου Ρουμανίας (ARBIO) διοργάνωσε στο Βουκουρέστι το «Φόρουμ Βιομάζας και Βιοαερίου», που προσέλκυσε 164 ενδιαφερόμενους για τον τομέα της βιοενέργειας στη Ρουμανία, εκ των οποίων 87 επενδυτές από συνολικά 12 χώρες (8 ελληνικές εταιρείες)
Ο Σύνδεσμος Βιομάζας – Βιοαερίου Ρουμανίας (ARBIO) διοργάνωσε στο Βουκουρέστι το «Φόρουμ Βιομάζας και Βιοαερίου», που προσέλκυσε 164 ενδιαφερόμενους για τον τομέα της βιοενέργειας στη Ρουμανία, εκ των οποίων 87 επενδυτές από συνολικά 12 χώρες (8 ελληνικές εταιρείες).

Αμέσως μετά το Φόρουμ ακολούθησε ένα οργανωμένο σεμινάριο για ενεργειακές καλλιέργειες που συγκέντρωσε περισσότερους από 60 επενδυτές από όλη τη χώρα.

Κύρια θέματα συζήτησης του Φόρουμ ήταν:

- Ο ειδικός νόμος για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Βιομάζα και το Βιοαέριο που θα αρχίσει η διαβούλευσή του το φθινόπωρο.

- Ο νόμος για τη θέρμανση, όπου θα δοθούν κίνητρα για την παραγωγή ενέργειας και τη σύνδεσή της στα συστήματα τηλεθέρμανσης των πόλεων (ένας θεσμός που είναι διαδεδομένος στη Ρουμανία), αλλά και την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής

- Η «ταρίφα» που θα δοθεί στα έργα Βιομάζας, Βιοαερίου και συμπαραγωγής έως 500 KW.

- Τα 232 εκατ. ευρώ εγκεκριμένων Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για επενδύσεις στη Βιομάζα και το Βιοαέριο, με τις προσκλήσεις να ξεκινούν την επόμενη περίοδο.

- Τα 9,8 δις. ευρώ διαθέσιμων για επενδύσεις στη Γεωργία, με επιδοτήσεις από 50% ως 70%.

- Την πρόταση νόμου για τις ενεργειακές καλλιέργειες

Παράλληλα, στο σεμινάριο για τις ενεργειακές καλλιέργειες παρουσιάστηκαν τέσσερις προτάσεις για αγρότες και επενδυτές με μικρές και μεγάλες εκτάσεις. (Η Ρουμανία έχει περίπου 4.000.000 στρέμματα χωραφιών χαμηλής απόδοσης, εν συνόλω 140.000.000 στρεμμάτων και αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια).

Τέλος, συζήτηση και σοβαρές επαφές έγιναν και στον κλάδο των πέλετς, με την ανακοίνωση νέας μεγάλης μονάδας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομάζας – Βιοαερίου Ρουμανίας, Ηλίας Παπαγεωργιάδης αναφέρθηκε στη διαδικασία του νέου νόμου για τη ΒιοΕνέργεια, τονίζοντας πως η ανάπτυξή της στη Ρουμανία θα λύσει μία σειρά σημαντικών προβλημάτων όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η παροχή φθηνής θέρμανσης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανταγωνιστικότητα για τις επιχειρήσεις κλπ.

«Με τρία νομικά πλαίσια που ετοιμάζονται, καθώς και ευρωπαϊκά κονδύλια εγκεκριμένα για τον κλάδο μας, στοχεύουμε να 600 MW εγκατεστημένη ισχύ ως το 2020, από 100 σήμερα. Μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε αποδόσεις της τάξης του 10 – 11%, όπως έχουν εγκριθεί από την Ευρώπη, προκειμένου να είναι διατηρήσιμες για πολλά χρόνια».