Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέστειλε στην General Electric επίσημη λίστα με τις επιφυλάξεις της για την πρόταση εξαγοράς της γαλλικής Alstom από την αμερικανική εταιρεία έναντι 17 δις δολ. Η αποστολή της λίστας είναι ενδεικτική των ενστάσεων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέστειλε στην General Electric επίσημη λίστα με τις επιφυλάξεις της για την πρόταση εξαγοράς της γαλλικής Alstom από την αμερικανική εταιρεία έναντι 17 δις δολ. Η αποστολή της λίστας είναι ενδεικτική των ενστάσεων και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την προτεινόμενη συμφωνία.

Η κίνηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Ιουνίου, αποτελεί, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, συνήθης πρακτική των κοινοτικών οργάνων και συχνά ακολουθείται από την υπό όρους έγκριση από τις αρχές της ΕΕ, εάν οι εταιρείες να υποβάλουν τα διορθωτικά μέτρα που ικανοποιούν τις ανησυχίες τους.

Ωστόσο, η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, που έχει διατυπώσει κατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε «κολοσσούς» όπως η Google και η ρωσική Gazprom, θεωρείται πιθανό πως δεν θα διστάσει να αντιταχθεί στη συγχώνευση αν θεωρήσει πως η απάντηση της αμερικανικής εταιρείας δεν διασκεδάζει τις επιφυλάξεις για τη συμφωνία εξαγοράς. Ήδη, η Επιτροπή σταμάτησε προσωρινά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας σε βάθος έρευνα σχετικά με τη συνδυασμένη ισχύ στην αγορά των δύο εταιριών. Η Επιτροπή δήλωσε ότι ανησυχεί για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στην Ευρώπη όσον αφορά τις μεγάλες τουρμπίνες φυσικού αερίου, καθώς ήδη ο αμερικανικός όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή στον κόσμο. Ας σημειωθεί πως στις μεγάλες τουρμπίνες φυσικού αερίου ειδικεύονται μόνο τέσσερις όμιλη σε ολόκληρο τον κόσμο: η GE, η Alstom, η Siemens και – λιγότερο στην Ευρώπη –η Mitsubishi Hitachi Power Systems (MHPS).

Ωστόσο, την ανησυχία του για την αντίδραση της Δανής Επιτρόπου στην εξαγορά της Alstom από την GE έχει εκφράσει ο Γάλλος Υπουργός Οκονομίας Emmanuel Macron, ο οποίος έχει δηλώσει πως πιθανό μπλοκάρισμα της συμφωνίας εκ μέρους της Κομισιόν θα βοηθήσει τους κινέζους ανταγωνιστές της γαλλικής εταιρείας και θα κοστίσει στη χώρα του την απώλεια θέσεων εργασίας.

Η νέα προθεσμία της Επιτροπής για την τελική απόφαση σχετικά με τη συμφωνία είναι η 21η Αυγούστου, ενώ αρχικά ήταν η 8η Ιουλίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και νέα παράταση.

Η GE επιβεβαίωσε, την Παρασκευή, με ανακοίνωσή της, ότι έλαβε τον κατάλογο των ανησυχιών της ΕΕ και ότι εξακολουθεί να στοχεύει να κλείσει τη συμφωνία κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διερευνά λύσεις που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τόσο τις ανησυχίες της ΕΕ όσο και για τη διαφύλαξη των οικονομικών όρων της συμφωνίας με την Alstom, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Αλλά και η γαλλική εταιρεία, νωρίτερα χθες, πριν την ανακοίνωση της αποστολής της λίστας, και απαντώντας σε δημοσιεύματα που την προανήγγειλαν, είχε δηλώσει πως μία τέτοια κίνηση «είναι ένα σύνηθες βήμα προς μία φάση 2 σε μια υπόθεση συγχώνευσης και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. Αυτό θα επιτρέψει τόσο την General Electric και η Alstom την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που θα επισημάνει η ερευνητική ομάδα». Επίσης, διαβεβαίωνε πως θα συνεχίσει να παράσχει αποδείξεις για την θετική επίδραση που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία η πώληση των ενεργειακών δραστηριοτήτων της στον αμερικανικό όμιλο.