Οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στους Ευρωπαίους οδηγούς 350 ευρώ ετησίως και να επιστρέψουν το κόστος επένδυσης στη νέα τεχνολογία μέσα σε τρία χρόνια

Οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν στους Ευρωπαίους οδηγούς 350 ευρώ ετησίως και να επιστρέψουν το κόστος επένδυσης στη νέα τεχνολογία μέσα σε τρία χρόνια.

Οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε καλό δρόμο να χάσει τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών CO2, εκτός εάν τα νέα πρότυπα απόδοσης της ΕΕ για όλα τα οδικά οχήματα εισαχθούν μέχρι το 2025.

Οι μεταφορές είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας στην ένταση άνθρακα της Ευρώπης μετά την ενέργεια. Παράγει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ (GHG). Πάνω από το 70% των εκπομπών αυτών παράγονται από τα οδικά οχήματα.

Ο William Todts, διευθυντής πολιτικής μεταφορών της ΜΚΟ Transport & Environment (T&E), δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ένα απλό γεγονός. Χωρίς τα πρότυπα απόδοσης των καυσίμων για τα αυτοκίνητα, τα βαν και τα φορτηγά, οι χώρες της ΕΕ θα δυσκολευτούν να καλύψουν το 2030 τις υποχρεώσεις τους για το κλίμα».

Ως μέρος της συμβολής της στις διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις συνολικές εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ποσοστό τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν επίσης μια ξεχωριστή δέσμευση για μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές κατά 30%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 κατά την ίδια περίοδο.

Τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης καυσίμων από μόνα τους, αν εφαρμοστούν σε όλα τα οδικά οχήματα μέχρι το 2025, θα μπορούσαν να καλύψουν το 42% αυτής της μείωσης, και να αποφέρουν οφέλη για την οικονομία, έδειξε μελέτη από την T & E.

Τα  οφέλη

Η υλοποίηση φιλόδοξης αποδοτικότητα για τα καύσιμα και προτύπων εκπομπών θα ήταν καλό για τους καταναλωτές και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Η T & E εισηγείται την υιοθέτηση το 2025 πρότυπο 70g CO2 / km για τα αυτοκίνητα και 100g CO2 / km για τα φορτηγά.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η μεγαλύτερη απόδοση καυσίμου που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων αυτών θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους οδηγούς € 350 ανά έτος.

Η πρόσθετη αγοραστική δύναμη θα δημιουργηθεί θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργήσει έως και ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.

Θα μειώσει επίσης την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Η ΕΕ εισάγει το 90% του πετρελαίου που καταναλώνει, με κόστος € 564 εκ την ημέρα. Το ένα τρίτο του πετρελαίου προέρχεται από τη Ρωσία.

Από την προσάρτηση της Μόσχας της Κριμαίας πέρυσι, οι ηγέτες της ΕΕ είναι διατεθειμένη να λάβουν μέτρα για την μείωση αυτής της ενεργειακής εξάρτησης.

Τα  τωρινά  πρότυπα

Οι στόχοι για την απόδοση των καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων για αυτοκίνητα και φορτηγά που πωλούνται στην ΕΕ έχουν ήδη βοηθήσει στην επίτευξη του ετήσιου στόχου για τις περικοπές εκπομπών στον τομέα των μεταφορών από το 2007.

Ο στόχος των εκπομπών του 2017 για τα φορτηγά των 175g CO2 / km επιτεύχθηκε τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Από την που ξεκίνησε η παρακολούθηση των εκπομπών των αυτοκινήτων το 2010, οι ανά χιλιόμετρο εκπομπές CO2 από τα νέα αυτοκίνητα έχουν μειωθεί κατά 12%, στα 123.4g.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η έγκαιρη εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανόνων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό θα επιτρέψει στο γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία και η Λιθουανία, έχουν μια πολύ μεγαλύτερη αγορά για μεταχειρισμένα οχήματα από ό, τι νέα οχήματα.

Θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια προκειμένου τα αυξημένα πρότυπα απόδοσης των καυσίμων να έχουν σημαντική επίδραση σε αυτές τις χώρες.

Πιέσεις από τα λόμπυ της βιομηχανίας

Η ACEA, η ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των κατασκευαστών αυτοκινήτων, βαν και φορτηγών στην Ευρώπη, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με προσοχή στα νέα πρότυπα απόδοσης των καυσίμων για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault και Πρόεδρος του ACEA, Carlos Ghosen, είπε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι φιλόδοξες πολιτικές για την αλλαγή του κλίματος δεν έρχονται σε αντίθεση με την ανάγκη να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Οι κατασκευαστές έχουν ήδη καταφέρει να καθυστερήσουν τη νομοθεσία για την απόδοση της ΕΕ για τα φορτηγά το 2014, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν νέα σχέδια.

Ο William Todts είπε: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι μεταφορές είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης για το κλίμα. Θάβοντας το πιο αποτελεσματικό μέσο που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές των οχημάτων μετά το 2030 θα ήταν ανόητο».

(Euractiv, 15/06/2015)