Δεκατρείς νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας «Μονόκερος» έχει δημιουργήσει η Ευρώπη, με την αξία τους, να φτάνει σε τουλάχιστον 1 δις δολάρια κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δείχνει ότι η ήπειρος παράγει στις μέρες μας πιο σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας απ' ό,τι ποτέ πριν

Δεκατρείς νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας «Μονόκερος» έχει δημιουργήσει η Ευρώπη, με την αξία τους, να φτάνει σε τουλάχιστον 1 δις δολάρια κατά το παρελθόν έτος, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δείχνει ότι η ήπειρος παράγει στις μέρες μας πιο σημαντικές εταιρείες τεχνολογίας απ' ό,τι ποτέ πριν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η GP Bullhound, η βρετανική τράπεζα επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή ήπειρος, παρήγαγε περίπου τρεις εταιρείες τεχνολογίας κάθε χρόνο από το 2000, οι οποίες είτε έχουν πωληθεί, είτε εισήχθη στο χρηματιστήριο ή έχουν αξία ενός δις δολάρια ή και ακόμη περισσότερα για τους επενδυτές.

Από τον Απρίλιο του 2014, ωστόσο, υπήρξε μια σημαντική αύξηση των αναδυόμενων εν λόγω εταιρειών στην Ευρώπη, άνοδος που τροφοδοτήθηκε από τις μεγάλες αυξήσεις των επενδύσεων της ηγετικής τεχνολογίας start-ups, που έχουν προσελκύσει κατά το προηγούμενο έτος.

«Η τάση αυτή είναι αρκετά εντυπωσιακή και επιταχύνεται», δήλωσε ο Manish Madhvani, διευθύνων σύμβουλος της GP Bullhound.

Ωστόσο, τρεις εταιρείες έπεσαν έξω από την ομάδα «Μονόκερος». Πρόκειται για τις: Monitise , βρετανική χρηματιστηριακή, με έδρα το Λονδίνο, τον οίκο μόδας Boohoo.com, και το ισπανικό online ταξιδιωτικό πρακτορείο eDreams.

Η Ευρώπη παραμένει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη των τεχνολογιών Giga. Η μελέτη δείχνει ότι η Αμερική παρήγαγε 22 “Μονόκερους” από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, με τις αμερικανικές εταιρείες να τείνουν να είναι σημαντικά μεγαλύτερες από εκείνες της Ευρώπης.

Η μελέτη δείχνει ότι η συνολική αξία όλων των ευρωπαϊκών «Μονόκερων», που δημιουργήθηκαν από το 2000 κι έπειτα, είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, το Facebook έχει σήμερα μια κεφαλαιοποίηση της αγοράς των 275 δις δολαρίων, ενώ η Uber έχει επιτύχει μια αποτίμηση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τους επενδυτές, ενώ παραμένει μία ιδιωτική εταιρεία.

«Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα δημιουργήσουμε μια εταιρία αξίας 10 δις δολαρίων, διότι η Ευρώπη πραγματικά δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Madhvani. «Οι ΗΠΑ είναι μια ειδική αγορά, λόγω του μεγέθους του πληθυσμού της και της απίστευτης κληρονομιάς της. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ να επαναληφθεί ότι έχει επιτευχθεί εκεί».

Η μελέτη δείχνει ότι από το 2000, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δημιουργήσει τις περισσότερες εταιρίες «Μονόκερους» στην Ευρώπη, με 17 από αυτές, να έχουν εξελιχθεί σε επιχειρήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας, που έχουν ενταχθεί στην ελίτ, τους τελευταίους 12 μήνες περιλαμβάνουν: την Skrill, εταιρεία πληρωμών ιστοσελίδων στο Λονδίνο, με βέλτιστη την Paymentsfor αξίας 1,1 δις ευρώ, και το ηλεκτρονικό κατάστημα μόδας πολυτέλειας Farfetch, το οποίο αποτιμήθηκε από τους επενδυτές στο 1 δις δολάρια το Μάρτιο.

Η Σουηδία έχει δημιουργήσει έξι εταιρείες τεχνολογίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τη μουσική υπηρεσία συνεχούς ροής Spotify και την εταιρία ομαδικών πληρωμών Klarna, ενώ η Γερμανία και η Ρωσία διαθέτουν από τέσσερις «Μονόκερους», έκαστη.