Το μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει στροφή σε νέα καύσιμα για τη μονάδα 5 ισχύος 1.000 MW από το 2017. Για να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή, θα πρέπει να έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης για το νέο καύσιμο από την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, προσθέτει η ανακοίνωση του Κοζλοντούι

Το μοναδικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας στο Κοζλοντούι ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει στροφή σε νέα καύσιμα για τη μονάδα 5 ισχύος 1.000 MW από το 2017.

Για να τεθεί σε ισχύ η αλλαγή, θα πρέπει να έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης για το νέο καύσιμο από την Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας, προσθέτει η ανακοίνωση του Κοζλοντούι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το ειδησεογραφικό portal Dnevnik.bg, που εδρεύει στη Σόφια μετέδωσε ότι όπως δήλωσε ο πρόεδρος του πυρηνικού σταθμού, Ντίμιταρ Ανγκέλοφ , το εργοστάσιο έχει συνάψει ήδη συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία θα είναι ο προμηθευτής του νέου καυσίμου. Η αξία της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε.

«Χάρις στην απόφαση αυτή ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι θα εξοικονομήσει περίπου 10 εκατομμύρια λέβα (5.700.000 δολάρια / € 5.100.000) ετησίως ανά μονάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το νέο καύσιμο, του οποίου οι τεχνικές παράμετροι είναι καλύτερες από εκείνες του καυσίμου που η μονάδα χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή, θα αυξήσει την αποδοτικότητα των μονάδων και θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NPP.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο υφυπουργός ενέργειας της Βουλγαρίας, δήλωσε, ότι το εργοστάσιο στο Κοζλοντούι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των μονάδων 5 και 6, με στόχο να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους και να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά τους. Η αναβάθμιση θα κοστίσει συνολικά 360 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε.

Ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι παραμένει με δύο εν ενεργεία πυρηνικούς αντιδραστήρες – τις Μονάδες 5 και 6 - 1.000 MW η κάθε μία, αφότου η χώρα έκλεισε τέσσερις μονάδες των 440 MW έκαστη, μετά τις ανησυχίες που είχε εκφράσει για θέματα πυρηνικής ασφάλειας η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από την ένταξή της χώρας, το 2007.

Τον Απρίλιο του 2012, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσθέσει μια ακόμη νέα μονάδα ισχύος 1.000 MW στο εργοστάσιο. Πρόκειται για την σχεδιαζόμενη μονάδα του πυρηνικού σταθμού 7, η οποία βάσει του προγραμματισμού προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μετά το 2025, λόγω των μακροχρόνιων διαδικασιών συγχρονισμού του έργου, όπως δήλωσε τον Μάρτιο, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.