Η Σλοβακία ενδιαφέρεται να διατηρηθεί η ροή (του ρωσικού) φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνδέσει το δίκτυο της με τον αγωγό Turkish Stream, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
Η Σλοβακία ενδιαφέρεται να διατηρηθεί η ροή (του ρωσικού) φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνδέσει το δίκτυο της με τον αγωγό Turkish Stream, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Είναι καλύτερα και φθηνότερα για εμάς -όπως και για την ΕΕ και τη Ρωσία- να συνεχισθεί η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας [....] Φυσικά, είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας ώστε να μην χρησιμοποιούνται αυτά τα συμβόλαια για πολιτικούς λόγους από οποιαδήποτε πλευρά», είπε σε δηλώσεις του την Τρίτη.

«Σε ό,τι αφορά τον Turkish Stream, βεβαίως, πιστεύουμε ότι αν υλοποιηθεί, τότε η Σλοβακία θα προτείνει το σχέδιο του Eastring, το οποίο θα συνδέσει τον Turkish Stream με το δίκτυο ενέργειας της Σλοβακίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι με αυτόν τρόπο θα επιλυθεί το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας από το βορρά προς το νότο. 

Όπως ανέφερε, αυτή η ιδέα προτάθηκε κατά την επίσκεψη του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, στη Μόσχα, στις 2 Ιουνίου.

«Έχουμε ήδη υπογράψει μία πολιτική διακήρυξη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας», είπε.

«Το σχέδιο για τον Eastring είναι το Plan B, αν η Ρωσία αποφασίσει να τερματίσει να διακόψει τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τότε προτείνουμε αυτή την εναλλακτική λύση, αλλά το Plan A παραμένει η μεταφορά μέσω Ουκρανίας» υπογράμμισε.