Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει να ετοιμάσουν τα νομικά δεσμευτικά έγγραφα για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream έως τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ
Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει να ετοιμάσουν τα νομικά δεσμευτικά έγγραφα για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream έως τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Δεν μπορώ να σας πω την ακριβή ημερομηνία που θα υπογραφεί (η συμφωνία), αυτό εξαρτάται» από αρκετούς παράγοντες, είπε. «Ως τα τέλη Ιουνίου, θα είναι έτοιμο, τουλάχιστον, το κείμενο της συμφωνίας. Φυσικά, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπογραφεί πριν την έναρξη κατασκευής» του αγωγού» προσέθεσε. 

Η λειτουργία του Turkish Stream εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2016. Η ετήσια μεταφορική ικανότητα θα ανέρχεται στα 63 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 16 θα κατευθύνονται στην τουρκική αγορά.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο κ. Νόβακ τον περασμένο Απρίλιο, ο αγωγός ενδέχεται να επεκταθεί έως την Αυστρία μέσω της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Η συμφωνία για την επέκταση του αγωγού στην Ελλάδα (Greek Stream) ενδέχεται να υπογραφεί στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγ.Πετρούπολης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Φόρουμ και την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ.Πούτιν.