Έναν διπλό αγωγό, από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα κατασκευάσει η Gazprom, σε συνεργασία με τρεις άλλες εταιρείες ενέργειας

Έναν διπλό αγωγό, από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα κατασκευάσει η Gazprom, σε συνεργασία με τρεις άλλες εταιρείες ενέργειας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, η E.ON, η Shell και η OMV θα είναι οι εταίροι της Gazprom για το εν λόγω έργο.

«Η συμφωνία αποδεικνύει την πρόθεση των εμπλεκόμενων πλευρών για την υλοποίηση του έργου της κατασκευής των δύο «χορδών» του αγωγού από τις ακτές της Ρωσίας διαμέσου της Βαλτικής Θάλασσας και μέχρι τις ακτές της Γερμανίας», όπως δήλωσε ο Σπούτνικ.

Η δυναμικότητα του νέου αγωγού θα είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο αγωγός θα έχει παρόμοια πορεία με εκείνη του Nord Stream, ο οποίος συνδέει τη Βαλτική Θάλασσα με τις ακτές της Ρωσίας κοντά στο Vyborg, αλλά και τη Γερμανία με τη Βαλτική Θάλασσα.

Η Gazprom κατέχει το 51 τοις εκατό του Nord Stream, ενώ η Wintershall Holding και η E. ON κατέχουν το 15,5 τοις εκατό έκαστη. Η Gasunie και η GDF Suez, έχουν στη κατοχή τους, το 9 τοις εκατό η κάθε μία.