Παύουν οι Επιδοτήσεις για τη Χερσαία Αιολική Ενέργεια στη Μεγάλη Βρετανία από την 1η Απριλίου 2016

Παύουν οι Επιδοτήσεις για τη Χερσαία Αιολική Ενέργεια στη Μεγάλη Βρετανία από την 1η Απριλίου 2016
energia.gr
Παρ, 19 Ιουνίου 2015 - 07:34
Παύουν οι Επιδοτήσεις για τη Χερσαία Αιολική Ενέργεια στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση

Παύουν οι Επιδοτήσεις για τη Χερσαία Αιολική Ενέργεια στη Μεγάλη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση. Όλες οι δημόσιες επιδοτήσεις για τα χερσαία αιολικά πάρκα, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση on-line μέσω του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (DECC), την Πέμπτη, σταματούν από την 1η Απριλίου του 2016.

Το 2002, η υποχρεωτική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως κύριο μηχανισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέθηκε σε ισχύ στην Αγγλία , την Ουαλία, και τη Σκωτία, ενώ ακολούθησε και η Βόρεια Ιρλανδία το 2005, καθιστώντας υποχρεωτική για τους βρετανούς προμηθευτές ηλεκτρισμού να αντλούν ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου, ότι σκοπεύει να δώσει συνέχεια στο θέμα, ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις επιδοτήσεις για τα χερσαία αιολικά πάρκα.

Μετά τις εκλογές, ο Amber Rudd, Γραμματέας για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, είπε ότι ο τερματισμός των επιδοτήσεων για τα χερσαία αιολικά πάρκα ήταν μία από τις πρώτες προτεραιότητές του. Η ομιλία της Βασίλισσας στις 27 Μαΐου, εισήγαγε επίσης, την αλλαγή του νόμου, αναφερόμενη στις χερσαίες εφαρμογές αιολικής ενέργειας.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε τις τεχνολογίες να σταθούν στα πόδια τους, δεν ενθαρρύνουμε την εξάρτηση από τις δημόσιες επιδοτήσεις,» αναφέρει ο Ραντ σε γραπτή δήλωση του, ενώ προσθέτει, ότι υπάρχουν αρκετά σχέδια, επιδότησης της Αιολικής ενέργειας, και των ΑΠΕ στο σύνολό τους, για να καλύψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, για αιολικά πάρκα με σχέδια για παραγωγή έως και 5,2 GW χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων που έχουν ήδη πολεοδομική άδεια και προσφορά σύνδεσης με το δίκτυο καθώς και αποδεικτικά στοιχεία των δικαιωμάτων γης θα μπορούσε να δοθεί μια περίοδος χάριτος.

Το 2014, 24 MW ισχύς των χερσαίων εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους, πάνω από £ 800 εκατομμύρια (1.300.000.000 δολάρια) των κρατικών επιδοτήσεων βοήθησαν τη χερσαία αιολική ενέργεια να δημιουργήσει 5 τοις εκατό της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο τέλος του 2014, η χώρα είχε 12,4 GW αιολικών πάρκων, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν στην ξηρά.

Οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου αφορούν στην προμήθεια του 15 τοις εκατό της ενέργειάς της, από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.