Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά τα επίμονα υψηλά επίπεδα των σωματιδίων σκόνης που δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παρά την υποχρέωση για τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την καλή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα για τους πολίτες, η ποιότητα του αέρα ήταν ένα πρόβλημα σε πολλά μέρη για πολλά χρόνια τώρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά τα επίμονα υψηλά επίπεδα των σωματιδίων σκόνης που δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Παρά την υποχρέωση για τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την καλή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα για τους πολίτες, η ποιότητα του αέρα ήταν ένα πρόβλημα σε πολλά μέρη για πολλά χρόνια τώρα. Οι μελέτες δείχνουν ότι κάθε κακή ποιότητα του αέρα για έναν χρόνο προκαλεί περισσότερους θανάτους από τα τροχαία ατυχήματα. Μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM10, τα οποία ως επί το πλείστον προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία και η οικιακή θέρμανση προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο των πνευμόνων και πρόωρο θάνατο.

Η νομοθεσία της ΕΕ έχει καθορίσει οριακές τιμές για τα PM10 (δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 10 μm) από το 2005. Σε περίπτωση υπέρβασης των εν λόγω οριακών τιμών, τα κράτη μέλη θεσπίζουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα. Τα μέτρα είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, και με τη στόχευση των παραλείψεων, η Επιτροπή ελπίζει να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα λάβουν αποφασιστική δράση για την επίλυση προβλημάτων.

Στη Βουλγαρία, παρόλο ότι έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα και παρατηρήθηκαν κάποιες μειώσεις στις εκπομπές PM10 στα περισσότερα σημεία παρακολούθησης από το 2011, τα δεδομένα δείχνουν συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση με τις ετήσιες ή / και ημερήσιες οριακές τιμές για τα PM10 και στις 6 ζώνες και οικισμούς της χώρας εκτός από την Βάρνα, η οποία συμμορφώθηκε με την ετήσια οριακή τιμή μια φορά - το 2009. Η σημερινή απόφαση ακολουθεί μια αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε η ΕΕ τον Ιούλιο του 2014.

(balkans.com)