Ανάλογες με Αυτές του Κλάδου Αλουμινίου οι Θέσεις Εργασίας που Έχουν Δημιουργήσει τα Υδροηλεκτρικά στην Ευρώπη

Ανάλογες με Αυτές του Κλάδου Αλουμινίου οι Θέσεις Εργασίας που Έχουν Δημιουργήσει τα Υδροηλεκτρικά στην Ευρώπη
energia.gr
Δευ, 22 Ιουνίου 2015 - 16:10
Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας συνεισφέρει στην Ευρώπη ο κλάδος των υδροηλεκτρικών, μέγεθος ανάλογο με τους απασχολούμενους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα σε συνέδριο της Eurelectric στις Βρυξέλλες

Πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας συνεισφέρει στην Ευρώπη ο κλάδος των υδροηλεκτρικών, μέγεθος ανάλογο με τους απασχολούμενους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα σε συνέδριο της Eurelectric στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, κάθε θέση πλήρους απασχόλησης στον τομέα της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας παράγει κατά μέσο όρο ετησίως αξία ίση με 650.000 ευρώ, η οποία είναι οκταπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο της παραγωγικότητας στον ευρωπαϊκό μεταποιητικό τομέα.

Ειδικότερα, η DNV GL, εκπροσωπώντας 21 εταιρείες και ενώσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, την Ελβετία, την Τουρκία και την Νορβηγία, παρουσιάζει στο συνέδριο της Eurelectric, της ένωσης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών ηλεκτρισμού, στις Βρυξέλλες, μακροοικονομική μελέτη (βλ. εδώ) για την σημαντική συμβολή της υδροηλεκτρικής ενέργειας στην ευημερία, την ενεργειακή ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα του ενεργειακού συστήματος και την επίτευξη της μείωσης της χρήσης του άνθρακα στην ΕΕ.

Η μακροοικονομική αυτή μελέτη εκτιμά ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 20% μέχρι το 2030 στην Ευρώπη. Με ετήσια παραγωγή περίπου 600 TWh, ή σχεδόν το 20% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της «Γηραιάς Ηπείρου», η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα. Αντιπροσωπεύει μια οικονομικά αποδοτική πηγή ενέργειας, η οποία παρέχει αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές για περισσότερα από 150 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη της DNV GL, ο ευρωπαϊκός κλάδος της υδροηλεκτρικής ενέργειας παράγει μεγάλες έσοδα για τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Τα άμεσα φορολογικές έσοδα υπολογίζονται σε περίπου 15 δις ευρώ ετησίως, ή περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής προστιθέμενης αξίας, τα οποία είναι πολλές φορές περισσότερα από ό, τι οι περιορισμένες επιδοτήσεις που λαμβάνει ο κλάδος των μικρών υδροηλεκτρικών. Σημαντικό μερίδιο από αυτά πηγαίνει απευθείας στους τοπικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς και συμβάλλει στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

«Η υπάρχουσα δυναμικότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο κεφάλαιο για την ενέργεια Ένωση», τόνισε, στη διάρκεια του συνεδρίου της Eurelectric, σχολιάζοντας την έκθεση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Statkraft και Πρόεδρος Christian Rynning-Tønnesen. «Είναι μια σημαντική πηγή καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και επιτρέπει την ενσωμάτωση των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα λόγω της ευελιξίας και σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Wolfgang Anzengruber, Διευθύνων Σύμβουλος της Verbund.