Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ενημερώσει πέντε εταιρείες ανακύκλωσης μολύβδου για τις υποψίες της εις βάρος τους για σύσταση αγοραστικού «καρτέλ» για χρησιμοποιημένες μπαταρίες µολύβδου-οξέος κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει ενημερώσει πέντε εταιρείες ανακύκλωσης μολύβδου για τις υποψίες της εις βάρος τους για σύσταση αγοραστικού «καρτέλ» για χρησιμοποιημένες μπαταρίες µολύβδου-οξέος κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το καρτέλ αφορά εναρμονισμένες πρακτικές στον καθορισμό των τιμών αγοράς, την περίοδο 2009-2012, από τις εν λόγω πέντε εταιρείες ανακύκλωσης μολύβδου στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες. Η Επιτροπή δεν κατονόμασε τις πέντε εταιρείες.

Τέσσερις από τις κορυφαίες εταιρείες ανακύκλωσης μολύβδου στην Ευρώπη, η ECOBAT, η JCI, η Recylex και η Campine, ερευνήθηκαν από την Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές του Reuters, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους από την αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ το 2012.

Η Κομισιόν κατηγορεί τις εταιρείες ότι συμφώνησαν ή συντόνισαν τη συμπεριφορά τους, με μόνο στόχο να διατηρήσουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Ως εκ τούτου, πιθανόν να έχουν χαμηλώσει τις τιμές που καταβάλλονται στους εμπόρους σκραπ, πολλοί από τους οποίους είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

«Δεδομένου ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα μειώσει πιθανόν την αξία των χρησιμοποιημένων μπαταριών που πωλούνται για παλιοσίδερα, αυτό θα μπορούσε τελικά να αποβεί σε βάρος των πωλητών», πρόσθεσε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Αν αποδειχθεί, μια τέτοια συμπεριφορά θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της ΕΕ που απαγορεύουν τις αντι-ανταγωνιστικές επιχειρηματικές πρακτικές, όπως η συντονισμένη πρακτική ως προς τις τιμές και την κατανομή της αγοράς.

Η αποστολή της ανακοινώσεως των αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν, ωστόσο, αποδειχθεί η ύπαρξη καρτέλ, οι πέντε εταιρείες κινδυνεύουν με πρόστιμο ίσο με το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους.