Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσουν για τις κινεζικές επενδύσεις στο νέο ευρωπαϊκό διαρθρωτικό ταμείο, καθώς και για τα σχέδια σχετικά με τη μείωση εκπομπών ρύπων, σε συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσουν για τις κινεζικές επενδύσεις στο νέο ευρωπαϊκό διαρθρωτικό ταμείο και θέματα μείωσης των εκπομπών ρύπων, σε συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η συνάντηση αυτή θα στείλει ένα θετικό σήμα ότι η Κίνα και η ΕΕ μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων και καινοτομίας», είπε ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σουγουέν, μια ημέρα πριν την πρώτη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και των επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναμένεται να συζητήσουν το ποσό μιας αναμενόμενης δέσμευσης από την πλευρά της Κίνας, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, κάτι που καταδεικνύει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε εμπορικά θέματα και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Κίνα έχουν πάψει να διχάζουν τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο.

Η δέσμευση της Κίνας να υπογράψει συμφωνία είναι το πιο πρόσφατο βήμα στις προσπάθειές της να παίξει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας και ακολουθεί τις αποφάσεις μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών της οποίας ηγείται η Κίνα, αψηφώντας την Ουάσινγκτον.

Η αλλαγή στη στάση της Κίνας φαίνεται από το γεγονός ότι ο Λι διατίθεται να δώσει συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Στο παρελθόν, η απροθυμία των ανώτατων Κινέζων αξιωματούχων να δώσουν συνεντεύξεις Τύπου μετά από συναντήσεις κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Στη Σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και ο ρόλος της Κίνας στην προσπάθεια της ΕΕ να προωθήσει μια νέα διεθνή συμφωνία για το Κλίμα στις συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθούν στο Πρίσι στα τέλη του έτους.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του κόσμου (ευθύνεται για περίπου 25% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως) έχει αλλάξει στάση από τη τελευταία Σύνοδο του ΟΗΕ το 2009, καθώς αντιμετωπίζει κοινωνική κρίση λόγω της ρύπανσης, και έχει δηλώσει ότι θα παρουσιάσει τα σχέδια της για μείωση των ρύπων στον ΟΗΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο, κάτι που είναι πιθανό να το κάνει στις Βρυξέλλες.