Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της Gazprom σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με έκθεση του Oxford Institute for Energy Studies που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα

Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις της Gazprom σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με έκθεση του Oxford Institute for Energy Studies που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

«Σε κάποιο σημείο, πάντως, η ανάγκη [σ.σ. για την Gazprom] να αποδεχθεί μία στρατηγική που θα είναι περισσότερο οριοθετημένη προς την αγορά, είναι πιθανό να αναδειχθεί στη λίστα των προτεραιοτήτων της. Ενώ το πότε θα συμβεί αυτό είναι προς το παρόν αβέβαιο, στα συμπεράσματα αυτής της μελέτης καταδεικνύεται ότι αυτή είναι μία εξέλιξη που οι παίκτες στην αγορά θα πρέπει να παρακολουθούν στενά», σημειώνεται στην έκθεση. 

Όπως αναφέρεται, οι τιμές στα συμβόλαια για LNG έχουν υποχωρήσει «σε επίπεδα αδιανόητα, ακόμα και μόλις πριν από δύο χρόνια». 

Οι αλλαγές αυτές οφείλονται στους θερμούς χειμώνες του 2013 και 2014, στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης LNG στην Ασία κατά τη διάρκεια του 2014 και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στα τέλη του 2014.

«Οι επενδυτές [...] σε νέα σχέδια προμήθειας προμήθειας φυσικού αερίου, ειδικά στο LNG, αναπόφευκτα θα κάνουν πίσω, θα μειώσουν τα έξοδα και θα περιμένουν πιο θετικές προοπτικές για την αγορά», επισημαίνεται στην έκθεση. 

Η Ευρώπη θα είναι ένας «παθητικός» αποδέκτης της υπερβάλλουσας προσφοράς, που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη μείωση της (ευρωπαϊκής) παραγωγής. Μακροπρόθεσμα, η Ρωσία θα είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, τονίζεται.