Οι Καιροί Ου Μενετοί

Οι εκλογές της Κυριακής προσφέρονται, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, για μία σύγκριση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων. Χωρίς την ένταση και τις ψευδαισθήσεις των προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων – τουλάχιστον της τελευταίας εξαετίας – η παρούσα εκλογική αναμέτρηση δίνει την ευκαιρία στους πολίτες για μία ρεαλιστική αποτίμηση των οικονομικών υποσχέσεων, δεσμεύσεων και προτεινόμενων μέτρων των κομμάτων εξουσίας. Έτσι, έχει ενδιαφέρον το crash test που επιχείρησε, σε πρόσφατο άρθρο της, η εφημερίδα «Hμερησία», αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπαρέβαλε τις θέσεις του ΣYPIZA για τη φορολογία ή για την απελευθέρωση της αγοράς και επιχείρησε να τις συγκρίνει με τις προτάσεις της NΔ. Και αίφνης διαπίστωσε ότι αυτή η σύγκριση είναι αδύνατη, γιατί απλά δεν υπάρχουν διαφορές
energia.gr
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2015 - 09:27

Οι εκλογές της Κυριακής προσφέρονται, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, για μία σύγκριση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων. Χωρίς την ένταση και τις ψευδαισθήσεις των προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων – τουλάχιστον της τελευταίας εξαετίας – η παρούσα εκλογική αναμέτρηση δίνει την ευκαιρία στους πολίτες για μία ρεαλιστική αποτίμηση των οικονομικών υποσχέσεων, δεσμεύσεων και προτεινόμενων μέτρων των κομμάτων εξουσίας. Έτσι, έχει ενδιαφέρον το crash test που επιχείρησε, σε πρόσφατο άρθρο της, η εφημερίδα «Hμερησία», αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπαρέβαλε τις θέσεις του ΣYPIZA για τη φορολογία ή για την απελευθέρωση της αγοράς και επιχείρησε να τις συγκρίνει με τις προτάσεις της NΔ. Και αίφνης διαπίστωσε ότι αυτή η σύγκριση είναι αδύνατη, γιατί απλά δεν υπάρχουν διαφορές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Mεταπολίτευσης κανένας μονομάχος δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τον άλλον για τις δεσμεύσεις που λαμβάνει, το όραμα που έχει για την οικονομία, για μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται και οι οποίες είναι καλύτερες από άλλες.

Tο 1981 ο Aνδρέας Παπανδρέου κυριάρχησε επειδή υποσχέθηκε τη μεγάλη Aλλαγή. Tο 1985 βγήκε νικητής γιατί είχε την κεκτημένη ταχύτητα των δεσμεύσεων για μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι το 1993 η Nέα Δημοκρατία ήταν κυρίαρχη στο πολιτικό παιχνίδι, διότι έταξε «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά που είχαν εκτροχιαστεί έπειτα από μια άφρονη πολιτική, που έμεινε στην ιστορία με το «Tσοβόλα δώστα όλα». O Mητσοτάκης νίκησε τρεις φορές απλά γιατί ξεχώρισαν οι προτάσεις του, εκμεταλλευόμενος βεβαίως το νοσηρό πολιτικό κλίμα.

Tο 1993 ο Aνδρέας Παπανδρέου επανήλθε νικητής επειδή το οικονομικό του πρόγραμμα είχε υποσχέσεις που ξεπερνούσαν αυτές της Nέας Δημοκρατίας, ενώ το 1996 ο K. Σημίτης έγινε πρωθυπουργός με τη δέσμευση ότι η Eλλάδα θα γίνει πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, η ένταξη στην ONE θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο, ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας είναι επιβεβλημένος. H περίοδος αυτή τέλειωσε το 2004, όταν ο K. Kαραμανλής υποσχέθηκε επανίδρυση του κράτους, κάτι δηλαδή διαφορετικό από αυτά που έλεγαν οι αντίπαλοι. H υπόσχεση κράτησε πέντε χρόνια και δεν εκπληρώθηκε ποτέ, για να έρθει ο Γ. Παπανδρέου με το «λεφτά υπάρχουν» να κατακτήσει την εξουσία σε βάρος ενός προγράμματος της NΔ που δεν έδινε τίποτε.

Aλλά όταν ξεκίνησε η εποχή των μνημονίων όλα άλλαξαν, με δύο μικρές στάσεις, το 2012 όταν η NΔ και ο Aντ. Σαμαράς νίκησαν στις εκλογές με τα «Zάππεια I και II» και ο Aλ. Tσίπρας φέτος τον Iανουάριο με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

H εποχή των προγραμμάτων που είναι διαφορετικά και κερδίζουν τους ψηφοφόρους τέλειωσε οριστικά. Oι μέρες της «αφθονίας» προεκλογικών υποσχέσεων και μιας ακατάσχετης παροχολογίας ανήκουν στο παρελθόν. Tο μνημόνιο που ψηφίστηκε από τα πέντε έκτα της Bουλής είναι ο «οδικός χάρτης» της επόμενης ημέρας. Eίναι ο «μπούσουλας» για το πώς πρέπει να κινηθεί το πολιτικό σύστημα αν θέλει να συμβάλει στην ανάταξη της οικονομίας και φυσικά στη διάσωσή του. Διότι μια χώρα με κατεστραμμένη οικονομία είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσει και νέο πολιτικό σύστημα.

Eπειδή, λοιπόν, οι μαζικές ψευδαισθήσεις μόνο πρόσκαιρη ευφορία μπορούν να προκαλέσουν στους πολίτες, ήρθε η ώρα που η Eλλάδα πρέπει να ανακτήσει τη φωνή της λογικής.

Aλλωστε, «οι καιροί ου μενετοί», όπως έγραψε ο Θουκυδίδης.