Επιστήμη & Τεχνολογία

Οι Άνθρωποι θα Πάνε στον Αρη, αλλά δεν θα Γυρίσουν

Οι Άνθρωποι θα Πάνε στον Αρη, αλλά δεν θα Γυρίσουν

H αποστολή ανθρώπων στον Αρη, τον Κόκκινο Πλανήτη, αποτελεί διαχρονικό όνειρο για τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, της γνωστής ΝΑSΑ. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα: το ταξίδι είναι τόσο μακρινό και οι ανάγκες σε καύσιμα τόσο μεγάλες, ώστε το πλήρωμα της πρώτης αποστολής προς τον Κόκκινο Πλανήτη δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Γη!

Με Ευρωπαϊκά Κονδύλια Προχωρά το Ελληνικό Επιστημονικό Έργο για τα Ηλιακά Καύσιμα

Με Ευρωπαϊκά Κονδύλια Προχωρά το Ελληνικό Επιστημονικό Έργο για τα Ηλιακά Καύσιμα

Με το ποσό των 1.750.000 ευρώ θα επιχορηγηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC) ερευνητικό έργο του...Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) με στόχο την ανάπτυξη «ηλιακών καυσίμων».

Ερευνητικά Κέντρα: Δεν Έχουν Ούτε για το Ρεύμα

Ερευνητικά Κέντρα: Δεν Έχουν Ούτε για το Ρεύμα

Τον Μάρτιο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζε στο Ζάππειο την προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την πράσινη ανάπτυξη, τις υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν, τη νέα θεσμική οργάνωση και τα εργαλεία πολιτικής, που είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η μετάβαση στο πράσινο πρότυπο.

Απειλή για την Υγεία ο Υδράργυρος στους Νέους Λαμπτήρες Εξοικονόμησης

Απειλή για την Υγεία ο Υδράργυρος στους Νέους Λαμπτήρες Εξοικονόμησης

Ζήτημα Δημόσιας Υγείας και περιβάλλοντος θέτει ο Δρ. Νίκος Κατσαρός, διευθυντής έρευνας στον Δημόκριτο, για τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας που πλέον χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην αγορά, μετά την κατάργηση των παλαιότερων τύπων λαμπτήρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι λαμπτήρες περιέχουν ποσότητες υδραργύρου, που εάν διαφύγουν στο περιβάλλον θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.

Οι Καινοτομίες μας «Παγιδεύονται» σε Χαμένες Ευκαιρίες

Οι Καινοτομίες μας «Παγιδεύονται» σε Χαμένες Ευκαιρίες

Αυτή είναι η μυστήρια ελληνική πραγματικότητα: Οι μισοί να τρέχουν με χίλια, στην πρωτοπορία, και οι άλλοι μισοί να τους τραβούν το χαλινάρι... Τι άλλο από παράδειγμα προς μίμηση, καμάρι της χώρας, θα μπορούσε να είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - η έρευνά του γύρω από τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, και όχι μόνο, αποτελεί την αιχμή της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομως, οι ευκαιρίες αυτή η γνώση να «εξαργυρωθεί» εντός της χώρας χάνονται η μία μετά την άλλη...

Χρησιμοποιούν C-130 για την Αναδάσωση

Χρησιμοποιούν C-130 για την Αναδάσωση

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία Lockheed Martin έθεσε σε εφαρμογή ένα οικολογικό πρόγραμμα με βάση το οποίο ορισμένα αεροσκάφη C-130 που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για τη ναρκοθέτηση, δέχονται μετατροπές και θα συμμετέχουν στην αναδάσωση, φυτεύοντας δέντρα από ψηλά.

Εξουσιοδοτούμε Άλλους να Ζουν για Μας

Εξουσιοδοτούμε Άλλους να Ζουν για Μας

Οι περισσότεροι έχουμε ονειρευτεί να ταξιδέψουμε στο Διάστημα, να δούμε τα άστρα και τους πλανήτες «από κοντά», να νιώσουμε το δέος του άγνωστου. Πώς είναι όμως να βρεθεί κανείς στ’ αλήθεια να αιωρείται στο παγωμένο κενό και στη μοναξιά της απόλυτης σιωπής, κλείνοντας τον γαλάζιο πλανήτη μας και ό,τι ώς τώρα αποκαλούσε «ζωή» σε ένα μόνο βλέμμα; Πριν από λίγες ημέρες ο Γάλλος αστροναύτης Philippe Perrin βρέθηκε στην Αθήνα, προσκεκλημένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Ερευνών, Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος.

Το Μυστικό των Πάγων

Το Μυστικό των Πάγων

Κρυµµένο στους πάγους της Ανταρκτικής, ένα γιγαντιαίο «τηλεσκόπιο», µέρος του δεκαετούς διεθνούς πειράµατος ΙceCube, µεταδίδει τα πρώτα σήµατα. Και οι επιστήµονες έχουν πλέον κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι θα φτάσουν στην πηγή των µυστήριων µικροσωµατιδίων που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τον καιρό του πλανήτη. Σε αυτό το φιλόδοξο πείραµα, οι ερευνητές εργάζονται τα τελευταία 10 χρόνια. Στόχος τους είναι να αποκαλύψουν πώς δηµιουργούνται οι κοσµικές ακτίνες και τα υποατοµικά σωµατίδια νετρίνα που φθάνουν στον πλανήτη µας από τα πέρατα του Γαλαξία, καθώς σύµφωνα µε πρόσφατες µελέτες είναι πολύ πιθανό να επηρεάζουν το κλίµα της Γης

Φύκη Αντί Κηροζίνης για τα Αεροπλάνα του Μέλλοντος

Φύκη Αντί Κηροζίνης για τα Αεροπλάνα του Μέλλοντος

Τη μαζική παραγωγή αεροπορικών βιοκαυσίμων από φύκη, τα οποία μάλιστα θα καλλιεργούνται κοντά στα αεροδρόμια, εξετάζουν επιστήμονες και αεροπορικοί κολοσσοί, προκειμένου η βιομηχανία των αιθέρων να γίνει πιο «πράσινη» και αποδοτική. Τα πρώτα αεροπλάνα με το νέο βιοκαύσιμο αναμένεται να πετάξουν σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το 2014.

Στην Άβυσσο Αναζητά η Κίνα Πολύτιμα Μέταλλα

Στην Άβυσσο Αναζητά η Κίνα Πολύτιμα Μέταλλα

Το βαθυσκάφος Τζιάολανγκ της Κίνας πρόκειται να διεξάγει έρευνες σε μεγάλα βάθη κοντά στα 7 χμ για την ανακάλυψη πολύτιμων ορυκτών. Πρόκειται για το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της Κίνας, η οποία στρέφεται στον βυθό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες. Φιλοδοξεί να βρει κοβάλτιο, νικέλιο, ψευδάργυρο και πολλά άλλα μεταλλεύματα για τη βιομηχανία της.

Αιολικά Πάρκα και στον Ουρανό

Αιολικά Πάρκα και στον Ουρανό

Θα μπορούσε ένα μεγάλο μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας να καλυφθεί από ιπτάμενες ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα πετούν μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος; Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, λίγοι… αιθεροβάμονες θα απαντούσαν θετικά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εξετάζουν με αισιοδοξία το ενδεχόμενο οι αιθέρες να αποτελέσουν μία σημαντική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, χωρίς την παραμικρή εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου

Ο Διαστημικός Σταθμός ως Βάση Εκτόξευσης για τη Σελήνη

Ο Διαστημικός Σταθμός ως Βάση Εκτόξευσης για τη Σελήνη

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ίσως τελικά να εκπληρώσει το αληθινό του «πεπρωμένο», καθώς οι υπηρεσίες της Ρωσίας, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τις μελλοντικές αποστολές προς τη Σελήνη.

Μια Πόλη θα Θερμαίνεται από... Ανθρώπινα Λύματα

Μια Πόλη θα Θερμαίνεται από... Ανθρώπινα Λύματα

Ξεκινά στην πόλη Οξφορντσάιρ στη Βρετανία ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κάτοικοι των σπιτιών της πόλης που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους φυσικό αέριο θα ζεσταίνονται με ένα αέριο που θα είναι προϊόν ανθρώπινων λυμάτων και μάλιστα των δικών τους λυμάτων!

Το Q&A του Εξωπλανήτη Gliese 581g

Το Q&A του Εξωπλανήτη Gliese 581g

Η ανακάλυψη του Gliese 581g έκανε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα, η οποία ναι μεν ανέμενε τον εντοπισμό ενός πλανήτη ικανού να φιλοξενήσει ζωή, αλλά όχι τόσο σύντομα. Ο Gliese είναι τόσο σημαντικός επειδή α) είναι σχετικά μικρός και βραχώδης και β) βρίσκεται ακριβώς στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του ώστε να έχει νερό σε υγρή μορφή, το οποίο θεωρείται κρίσιμο για την ανάπτυξη ζωής.

Προβληματισμός για τα Κίνητρα Πίσω από το Σκουλήκι Stuxnet που Έχει Μολύνει Βιομηχανικές Μονάδες

Προβληματισμός για τα Κίνητρα Πίσω από το Σκουλήκι Stuxnet που Έχει Μολύνει Βιομηχανικές Μονάδες

Το Stuxnet χτύπησε για πρώτη φορά πριν από τέσσερις μήνες και σήμερα προκαλεί προβληματισμό στους ειδικούς ασφαλείας τόσο των υπολογιστών, όσο και των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. Επιπλέον, έχει πλήξει και στόχους στο Ιράν που πιθανώς σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, κάτι που δυνητικά μπορεί να έχει επικίνδυνες επεκτάσεις. Ο Γερμανός ειδικός Ραλφ Λάνγκνερ τονίζει πως «πάντοτε προειδοποιούσα για μια τέτοια περίπτωση, αλλά δεν περίμενα να δω κάτι τόσο έξυπνο, επιθετικό και επικίνδυνο».