Αύξηση της τάξεως του 16,6% σημείωσαν το 2015 οι καθαρές εισαγωγές LNG στις χώρες της ΕΕ, καθώς η ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές για φυσικό αέριο παρέμεινε ισχυρή

Αύξηση της τάξεως του 16,6% σημείωσαν το 2015 οι καθαρές εισαγωγές LNG στις χώρες της ΕΕ (εκτός της Σουηδίας), καθώς η ζήτηση στις ευρωπαϊκές αγορές για φυσικό αέριο παρέμεινε ισχυρή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cedigaz.

Ειδικότερα, οι καθαρές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,47 εκατομμύρια σε 31,35 εκατ. τόνους. Εκτός από τη Γαλλία όπου μειώθηκαν σε 4,77 από 5,07 εκατ. τόνους την προηγούμενη χρονιά και την Ελλάδα όπου παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες στα 0,45 εκατ. τόνους περίπου, οι εισαγωγές κινήθηκαν ανοδικά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, η αύξηση προήλθε κυρίως από τις αυξημένες ανάγκες των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή ήταν μειωμένη στις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Ειδικότερα, στην Ισπανία, οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν σε 8,96 εκατ. τόνους και στην Πορτογαλία σημείωσαν άνοδο 16,2% σε 1,12 εκατ. τόνους. 

Στην Ιταλία, οι εισαγωγές κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 31,8% σε 4,18 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της μόχλευσης του μακροχρόνιου συμβολαίου ύψους 4,6 mmtpa που έχει υπογράψει η Eni με την Rasgas για την επαναεριοποίηση ΦΑ από το Κατάρ στο τέρμιναλ LNG της Αδριατικής.

Το συμβόλαιο, το οποίο συνδέεται με τις τιμές του πετρελαίου (oil-indexed), προσέφερε ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με την ιταλική spot αγορά: από 8,41 δολάρια/mmbtu τον Ιανουάριο υποχώρησε στα 5,17δολάρια/mmbtu τον περασμένο Οκτώβριο. 

Στη Γαλλία, οι ανάγκες σε ΦΑ καλύφθηκαν κυρίως από τις εισαγωγές (μέσω αγωγού) από τη Νορβηγία και από την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων από τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις. 

Στη ΒΔ Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές σε σύγκριση με άλλες περιοχές της ΕΕ, οι εισαγωγές LNG σημείωσαν μεγάλη άνοδο. 

Στη Βρετανία, αυξήθηκαν κατά 12,4% σε 9,43 εκατ. τόνους, ενώ στο Βέλγιο και την Ολλανδία κατά 89,7% και 71,6% σε 1,86 και 0,6 εκατ. τόνους αντίστοιχα.