Συνεργασία σε Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρισμό Συμφώνησαν στη Λευκωσία Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου

Συνεργασία σε Φυσικό Αέριο και Ηλεκτρισμό Συμφώνησαν στη Λευκωσία Τσίπρας-Αναστασιάδης-Νετανιάχου
energia.gr
Πεμ, 28 Ιανουαρίου 2016 - 16:35
Την εξαγωγή φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία

Την εξαγωγή φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ συμφώνησαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία. Η συνεργασία αυτή θα είναι το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου, για την οποία, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα θα παίξει ρόλο γέφυρας. Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ως ιστορικής σημασίας την τριμερή απόφαση Κύπρου- Ελλάδας-Ισραήλ για την ενεργειακή συνεργασία τους, τονίζοντας ότι αυτή θα προαγάγει την ενεργειακή ασφάλεια τόσο των χωρών αυτών όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Στις από κοινού δηλώσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για "στρατηγική επιλογή η οποία μπορεί να προάγει τη σταθερότητα" και να αναδείξει τα οφέλη της καλής γειτονίας.

"Στέλνουμε μήνυμα ότι ενώνουμε τις δυνάμεις μας" είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως:"Το τριμερές αυτό σχήμα για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή" με αιχμή τη συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός.

Συμφωνήσαμε στην προώθηση έργων που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιοποιώντας τα κοιτάσματα της περιοχής, ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης.

Όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου στη συνάντηση αποφασίστηκε να μελετηθεί το θέμα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα. Παράλληλα, μελετάται η κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας ώστε να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο της Μεσογείου εξαγόμενο με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, του γνωστού πρότζεκτ της ΔΕΠΑ Euroasia Interconnector (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα), που θα τροφοδοτείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο Ισραήλ με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Αιχμή της συνεργασίας είναι η συνδεσιμότητα σε τομείς όπως η ενέργεια, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε η εξέταση ενεργειακών δικτύων που θα προωθήσουν την ενεργητική ενεργειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών για την εξαγωγή των κοιτασμάτων τόνισε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση η οποία χαρακτηρίζεται ως κομβικής γεωπολιτικής σημασίας.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε πως: "Συζητήσαμε για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα είναι σε όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Το κυπριακό δεν αφορά μόνο την Κύπρο Ελλάδα και Τουρκία αλλά είναι ένα διεθνές ζήτημα" και ως εκ τούτου η διεθνοποίησή του βοηθάει.

Για το παλαιστινιακό ζήτημα ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη λύση ώστε "να έχουν και οι παλαιστίνιοι το δικό τους κράτος".

Επί του προσφυγικού, ο έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε ότι και οι τρεις πλευρές έχουν συναντίληψη για την ανάγκη να λυθεί το "προβλημα στην πηγή του", δηλαδή την παύση των περιφερειακών κρίσεων .