Να ακυρώσει την έκπτωση ύψους 10,25% προς τις ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες για το φυσικό αέριο που τους παρέχει από την 1η Ιανουαρίου, αποφάσισε η Gazprom. Η ρωσική κρατική εταιρεία έλαβε την εν λόγω απόφαση μετά από συνάντηση αξιωματούχων της και εκπροσώπων ιδιωτικών εταιρειών φυσικού αερίου της Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με παράγοντα της ενεργειακής αγοράς της γείτονος

Να ακυρώσει την έκπτωση ύψους 10,25% προς τις ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες για το φυσικό αέριο που τους παρέχει από την 1η Ιανουαρίου, αποφάσισε η Gazprom. Η ρωσική κρατική εταιρεία έλαβε την εν λόγω απόφαση μετά από συνάντηση αξιωματούχων της και εκπροσώπων ιδιωτικών εταιρειών φυσικού αερίου της Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με παράγοντα της ενεργειακής αγοράς της γείτονος.

Ας σημειωθεί ότι δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο λόγος της ακύρωσης της έκπτωσης, ωστόσο εκπρόσωπος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου δήλωσε ότι η έκπτωση μπορεί να επανέλθει όταν επιλυθεί η διπλωματική ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι ιδιωτικές εταιρείες τις οποίες αφορούσε η έκπτωση είναι οι Enerco Enerji, Avrasya Gaz, Shell Enerji, Bosphorus Gaz, Bati Hatti και Kibar Enerji.

Ο ιδιωτικός τομέας της Τουρκίας εισάγει 10 bcm αερίου τον χρόνο, ποσότητα που αναλογεί στο 30% των συνολικών εισαγωγών αερίου της χώρας από τη Ρωσία.

Ας σημειωθεί ότι το 2014, η Τουρκία εισήγαγε 48 bcm αερίου.