Ο νέος αγωγός που έχει ως στόχο να διπλασιάσει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία θα προχωρήσει μόνο εάν η Ρωσία δεν διακόψει το αέριο στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε στην πολωνική κυβέρνηση στις 29 Ιανουαρίου ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ

Ο νέος αγωγός που έχει ως στόχο να διπλασιάσει το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία θα προχωρήσει μόνο εάν η Ρωσία δεν διακόψει το αέριο στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε στην πολωνική κυβέρνηση στις 29 Ιανουαρίου ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Γερμανία λέει ότι το έργο Nord Stream 2 θα μετριάσει τη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου και την πιθανή διακοπή του εφοδιασμού λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Αλλά το σχέδιο έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που υπεγράφη η συμφωνία-πλαίσιο με τη ρωσική Gazprom το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η Πολωνία είναι ιδιαίτερα εχθρική, και το θέμα έχει τροφοδοτήσει εντάσεις με τη Γερμανία.

Κατά τη διάρκεια μιας ολοήμερης επίσκεψης στην Πολωνία, ο Γκάμπριελ προσπάθησε να κατευνάσει τους πολωνικούς φόβους, λέγοντας ότι είχε πει στη Μόσχα ότι ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν συνεχιστεί το αέριο που μεταφέρεται μέσω της Ουκρανίας και μετά τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης με τη Ρωσία – αξίας περίπου 2 δις $ ετησίως – το 2019.

Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστούν οι μεταφορές προς την Ανατολική Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal από τη Ρωσία στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και τη Γερμανία, είπε.

Τόνισε ότι ο αγωγός είναι «ένα ζήτημα οικονομικό για τη Γερμανία και πολιτικό ζήτημα για την Πολωνία».

Αλλά ο Πολωνός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβέφσκι είπε ότι ενέχεται κίνδυνος να αυξηθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΕΕ.

«Έχουμε πρόβλημα… υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ ο κύριος εμπορικός εταίρος μας πραγματοποιεί συνομιλίες για την αύξηση της ροής μέσω του Nord Stream 2», υπογράμμισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά κατά πόσον η Gazprom υπερχρέωσε τους πελάτες της στην Ανατολική Ευρώπη, όπου προμηθεύει σχεδόν το 100% των αναγκών ορισμένων κρατών μελών.

Τον επόμενο μήνα, η εκτελεστική εξουσία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, προτείνοντας να αυξήσει την εποπτεία των συμφωνιών του φυσικού αερίου και τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση δυνητικών διαταραχών.

Η Επιτροπή επιθυμεί πρόσβαση σε «ζητήματα ασφαλείας των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου» – που ορίζονται, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά που παρέχουν περισσότερο από το 40% των ετήσιων προμηθειών σε ένα κράτος μέλος, σύμφωνα με προσψέδιο που είδε το Reuters.

Οι συμφωνίες της Gazprom για τον Nord Stream-2 με την E.ON, την BASF / Wintershall, την Royal Dutch Shell, την OMV και την Engie είναι πιθανό να εμπίπτουν στην διάταξη.

Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να ελέγξουν τις διμερείς ενεργειακές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, μια κίνηση στην οποία αντιτίθενται ορισμένα κράτη.

Η Πολωνία υποστηρίζει να δοθούν στην Επιτροπή τέτοιες εξουσίες, αλλά η Γερμανία και ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες, ανησυχούν για το εμπορικό απόρρητο και έχουν ενστάσεις για το εν λόγω σχέδιο.

Το προσχέδιο, το οποίο θα απαιτήσει την έγκριση από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει την προσέγγιση των κρατών της ΕΕ που «παραμένει σχεδόν αμιγώς εθνική» και «δεν είναι πολύ αποτελεσματική σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής».

Το σχέδιο εκτιμά η εξάρτηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παραμείνει σταθερή ή θα αυξηθεί καθώς η παραγωγή εντός της ΕΕ θα μειωθεί κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες. Επιδιώκει, επίσης, μια πιο «διασυνδεδεμένη» ενεργειακή ένωση.

«Στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, όπως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, το σύστημα φυσικού αερίου της ΕΕ παραμένει ευάλωτο σε εξωτερικά πλήγματα», λέει το έγγραφο.

Αναβίωση του South Stream;

Η Ρωσία μπορεί να αναβιώσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, φέρεται να είπε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Ο South Stream σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στη Βουλγαρία, καθώς και μέσω της Σερβίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας, στην Ιταλία.

Σε συνέντευξη με το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, ο Τσιζόφ είπε ότι είναι σαφές πως μακροπρόθεσμα η ανάγκη της ΕΕ για φυσικό αέριο μόνο θα αυξάνεται.