Τριάντα δύο χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ ‘γυρνά σελίδα’ και ετοιμάζεται να δεχτεί τις επισκέψεις των πρώτων τουριστών.

Τριάντα δύο χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα, ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ ‘γυρνά σελίδα’ και ετοιμάζεται να δεχτεί τις επισκέψεις των πρώτων τουριστών.

«Τώρα, καθένας που θέλει να δει πως λειτουργεί ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ και πώς εξελίσσεται η διαδικασία μετατροπής της μονάδας ‘καταφύγιο’ σε μια ασφαλή οικολογική ζώνη, μπορεί να το κάνει» αναφέρει η επίσημη σελίδα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Το τουριστικό πρόγραμμα, περιλαμβάνει επισκέψεις στις εγκαταστάσεις προστασίας του σταθμού, στον κέντρο διεύθυνσης, στη μονάδα ‘καταφύγιο’, στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στην μνήμη όσων έχασαν την ζωή τους είτε ως εργαζόμενοι στο σταθμό, είτε δουλεύοντας στο χώρο του σταθμού για την εξάλειψη των συνεπειών της ραδιενέργειας, στο τεχνητό κανάλι με γατόψαρα και γεύμα στο εστιατόριο των εργαζομένων στον πυρηνικό σταθμό.

Στο ενημερωτικό δελτίο του πυρηνικού σταθμού αναφέρεται ότι «η κύρια προσοχή θα δοθεί στα μέτρα ασφαλείας των επισκεπτών» στους οποίους «θα παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας», ενώ όλοι θα περάσουν υποχρεωτικά από έλεγχο μέτρησης ραδιενέργειας.

Ο κάθε επισκέπτης θα αναλάβει την ευθύνη για την δική του ασφάλεια. Για να επισκεφθεί κάποιος το σταθμό θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του σταθμού.

Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Από την έκρηξη που σημειώθηκε, καταστράφηκε ο τέταρτος αντιδραστήρας του σταθμού, ενώ σημειώθηκε έκλυση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, τόσο ως προς τα θύματα και τις επιπτώσεις στην υγεία χιλιάδων ανθρώπων, όσο και ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις του.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ βρίσκεται στην πόλη Πριπιάτ, σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την πόλη Τσερνομπίλ, 110 χιλιόμετρα από το Κιέβο και 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Λευκορωσία. Η λειτουργία του σταθμού διακόπηκε οριστικά στις 15 Δεκεμβρίου του 2000.