Την ανησυχία και του βιομηχανικού κλάδου έχει προκαλέσει, όπως ήταν αναμενόμενο, η χθεσινή απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ήδη η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA, κατασκευάστρια, μεταξύ άλλων, των Peugeot, Citroën και Opel , εξέδωσε σήμερα ανακοίνωσε στην οποία αναφέρει ότι ελπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει κοινή θέση απέναντι στο Ιράν μετά την απόφαση Τραμπ.

«Όπως και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης και παρακολουθούμε, επίσης, την επίσημη θέση της ΕΕ αναφορικά με το θέμα», δήλωσε εκπρόσωπος της PSA, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ελπίζει η στάση της ΕΕ απέναντι στο Ιράν να είναι «ενιαία».

Η Γαλλία, που είχε στενές σχέσεις με το Ιράν και πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχει προσπαθήσει να εμβαθύνει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη χώρα μετά την άρση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης το 2016.

Μεγάλες γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες PSA και Renault, αλλά και η πετρελαϊκή εταιρεία Total, ενώ η Airbus έχει λάβει παραγγελίες από την ιρανική αεροπορική εταιρεία IranAir.