Χωρίς Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής το 33% των Ευρωπαϊκών Πόλεων

Χωρίς Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής το 33% των Ευρωπαϊκών Πόλεων
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 18 Μαΐου 2018 - 08:03

Σύμφωνα με ερευνητές ξένων πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες από τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, ο Oliver Heidrich του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ και η Diana Reckien από το Πανεπιστήμιο του Tβέντε στην Ολλανδία διαπίστωσαν σε έρευνα τους, που επικαλείται το διαδικτυακό περιοδικό EnergyPost ότι το 74% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε πόλεις που παράγουν το 60-80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ηπείρου.

Η έρευνα για τη διαθεσιμότητα και το περιεχόμενο των τοπικών σχεδίων για την κλιματική αλλαγή έγινε σε 885 ευρωπαϊκές πόλεις των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. Η απογραφή παρέχει μια γενική εικόνα της θέσης των πόλεων της Ε.Ε., όσον αφορά τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το 66% των πόλεων της Ε.Ε. εφαρμόζει ένα σχέδιο μετριασμού ή προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Οι πιο ενεργές χώρες ήταν η Πολωνία με το 97% των πόλεων να έχει σχέδια μετριασμού, η Γερμανία (81%), η Ιρλανδία (80%), η Φινλανδία (78%) και η Σουηδία (77%). Στη Φινλανδία, το 78% των πόλεων είχε επίσης ένα σχέδιο προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.

Ωστόσο, μόνο μια μικρή μειοψηφία χωρών της Ε.Ε. - συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Γαλλίας, της Σλοβακίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - έχει καταστήσει υποχρεωτική για τις πόλεις τους την ανάπτυξη τοπικών σχεδίων για το κλίμα. Στις χώρες αυτές, οι πόλεις είναι σχεδόν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν ένα σχέδιο μετριασμού και πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν ένα σχέδιο προσαρμογής. Σε όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., κυρίως οι μεγάλες πόλεις έχουν τοπικά σχέδια για το κλίμα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το 33% των ευρωπαϊκών πόλεων (συνολικά 288 πόλεις), δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Μόνο το 16% των πόλεων, δηλαδή συνολικά 144, έχουν σχέδια μετριασμού των επιπτώσεών της και τα περισσότερα από αυτά είναι σε πόλεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και η Αθήνα περιλαμβάνεται στις 288 πόλεις, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Δήμου Αθηναίων το 2017 φαίνεται ότι το ζήτημα απασχολεί την πόλη και λαμβάνονται ορισμένα μέτρα προσαρμογής στην αλλαγή του κλίματος.

Οι ερευνητές παρατηρούν ότι ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπου, δεν είναι εύκολο καθήκον. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουν οι πόλεις είναι να καταρτίσουν ένα σχέδιο που θα περιγράφει τον τρόπο επίτευξης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.Η προσπάθεια επίτευξης των στόχων μείωσης του άνθρακα μπορεί επίσης να μετριάσει την τοπική ρύπανση και να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση - πράγμα που ωφελεί τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους κατοίκους.

Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα και αν μειωθούν πλήρως οι εκπομπές ρύπων, θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις ακραίες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες δεκαετίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα τα σχέδια για την άμβλυνση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος είναι τα εξής: μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και βελτίωση της θέρμανσης, της μόνωσης και της μεταφοράς. Με αυτόν τον τρόπο, θα προκύψουν οφέλη για τη δημόσια υγεία. Για παράδειγμα, περισσότερα οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων δεν συνεπάγονται μόνο λιγότερες εκπομπές άνθρακα αλλά και καλύτερη ποιότητα ατμόσφαιρας για τους κατοίκους της πόλης.

Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος δεν είναι πάντα τόσο απλή υπόθεση. Κάθε περιοχή θα πρέπει να προσαρμοστεί με διάφορους τρόπους, όπως επισημαίνεται. Ορισμένες προσαρμογές, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι δαπανηρά και σπάνια αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια και μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πόλεις, τόσο για την άμβλυνση των απειλών από την αλλαγή του κλίματος όσο και για την προσαρμογή στις αλλαγές που έρχονται στο προσεχές μέλλον.

Οι ερευνητές καταλήγουν, πως η μελέτη δείχνει ότι οι πόλεις αντιμετωπίζουν σοβαρά τις απειλές της αλλαγής του κλίματος, αλλά σαφώς θα πρέπει να γίνουν αρκετές ακόμη ενέργειες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εάν οι πόλεις δεν σχεδιάσουν και δεν δράσουν τώρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν δυστυχώς σε μία επισφαλή θέση στο άμεσο μέλλον.