Βουλγαρία-Σερβία: Kοινή Διακήρυξη για την Κατασκευή Αγωγού Διασύνδεσης των Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου των Δύο Χωρών

Βουλγαρία-Σερβία: Kοινή Διακήρυξη για την Κατασκευή Αγωγού Διασύνδεσης των Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου των Δύο Χωρών
energia.gr
Παρ, 18 Μαΐου 2018 - 15:30

Κοινή Διακήρυξη για την κατασκευή αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας υπέγραψαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε- Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Σόφια, ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας

Το έγγραφο υπογράφηκε από την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova και τον Σέρβο ομόλογό της Aleksandar Antich.

Με την υπογραφή της κοινής διακήρυξης, οι δύο χώρες επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν το έργο, προκειμένου η διασύνδεση των συστημάτων τους μεταφοράς φυσικού αερίου να καταστεί λειτουργική, έως τον Μάιο του 2022.

Κοινή ομάδα δράσης θα επιβλέπει το έργο της κατασκευής του αγωγού, όπως προσθέτει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Παράλληλα, ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Bulgartransgaz θα διαχειριστεί την εφαρμογή εκτέλεσης του έργου, από βουλγαρικής πλευράς.

Ας σημειωθεί ότι, τόσο η Σερβία, όσο και η Βουλγαρία εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Μάλιστα, το φυσικό αέριο που εισάγει η Βουλγαρία καλύπτει σχεδόν εξ' ολοκλήρου τις ανάγκες της χώρας, μέσω ενός ενιαίου αγωγού που ξεκινά από την Ουκρανία και διασχίζει την Ρουμανία.

Από την πλευρά της, η περίκλειστη Σερβία εισάγει το 82% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Ρωσία, μέσω του αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία και την Ουγγαρία. Το υπόλοιπο ποσοστό των αναγκών της, καλύπτεται από εγχώριες πηγές.