Την παραμονή της Ε.Ε. στη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν αποφάσισαν χθες ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όσο παραμένει σε αυτή και η Τεχεράνη. Κύριο μέλημα ωστόσο των Ευρωπαίων ηγετών και ιθυνόντων είναι η προστασία των συμφερόντων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν και οι οποίες κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ

 

Σε δηλώσεις του από τη Σόφια, όπου διεξήχθη η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες. Ο Γιούνκερ είπε ακόμη πως η Κομισιόν ξεκινά σήμερα κιόλας να τροποποιεί το καταστατικό αποκλεισμού για να συμπεριλάβει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν. Σκοπός, είπε, είναι να εφαρμοστεί πριν από την έναρξη των κυρώσεων στις 6 Αυγούστου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η Ευρώπη θα προσπαθήσει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε ωστόσο πως κολοσσοί όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία Total πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους το τι θα πράξουν. Η Total ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενδεχομένως να εγκαταλείψει τη συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά το αέριο του Ιράν αν δεν εξασφαλιστεί προστασία από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Total

Μία τέτοια κίνηση θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος παρουσίαζε τη συμφωνία με την Total ως απόδειξη της επιτυχίας της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τη Δύση και προάγγελο ανάλογων μεγάλων επενδύσεων που θα έρχονταν στο μέλλον. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζανγκανέ δήλωσε χθες ότι η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστήσει την Total στη συμφωνία για την ανάπτυξη του ιρανικού κοιτάσματος αερίου στο νότιο Παρς σε περίπτωση αποχώρησης της γαλλικής εταιρείας.

«Η Total ανακοίνωσε ότι αν δεν λάβει εξαίρεση από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αποχώρησης από τη συμφωνία (…). Σε αυτή την περίπτωση η κινεζική εταιρεία CNPC θα αντικαταστήσει την Total (…). Αν με τη σειρά της η CNPC αποχωρήσει, θα μείνει η ιρανική εταιρεία Petropars», επισήμανε ο Ζανγκανέ. 

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017, αξίας 4,8 δισ. δολαρίων, η Total έχει το 50,1% του μεριδίου της κοινοπραξίας, η CNPC το 30% και η Petropars το 19,9%.

Την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το Ιράν εξέφρασε και η μεγαλύτερη μεταφορική εταιρεία στον κόσμου, η δανέζικη A.P. Moller-Maersk. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σόρεν Σκου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, είπε πως «με τις κυρώσεις που πρόκειται να επιβάλουν οι Αμερικανοί, δεν μπορείς να κάνεις μπίζνες με το Ιράν αν έχεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και έχουμε τέτοια σε μεγάλη κλίμακα».

(από την εφημερίδα «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 18/05/2018)