Η Σερβία επιθυμεί να λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkish Stream, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της βαλκανικής χώρας Αλεξάνταρ Άντιτς

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Άντιτς επιβεβαίωσε ότι, εν όψει της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας, στοχεύει στην αύξηση των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.

Όπως είπε, η Σερβία ελπίζει σε προμήθεια ποσοτήτων αερίου μέσω του Turkish Stream, καθώς και να γίνει χώρα διέλευσης του αγωγού.

«Η αγορά φυσικού αερίου αναπτύσσεται στη Σερβία και η συνεργασία μεταξύ ρωσικών και σερβικών εταιρειών ενέργειας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο», πρόσθεσε ο Άντιτς.

Στις 24 Μαΐου, ο πρόεδρος της Gazprom Alexey Miller συναντήθηκε με τον Σέρβο υπουργό Ενέργειας και συζήτησε τις τάσεις στην ανάπτυξη του τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αυξανόμενη ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 23ης Μαΐου 2018, η Gazprom διέθεσε στη Σερβία περίπου 1 bcm φυσικού αερίου, σημειώνοντας αύξηση 5,8% έναντι της ίδιας περιόδου του 2017.

Η Σερβία εισάγει κατά μέσο όρο περίπου 2 bcm φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ετήσια βάση.

Το πρότζεκτ του Turkish Stream αποτελείται από δύο γραμμές συνολικής χωρητικότητας 31,5 bcm.

Η κατασκευή της πρώτης γραμμής –μέσω της Μαύρης Θάλασσας - θα εξυπηρετήσει την αγορά της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη γραμμή αναμένεται να προμηθεύσει αέριο στην Ευρώπη. Η Gazprom συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Ελλάδα για τη δεύτερη γραμμή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το πρότζεκτ του Turkish Stream το 2014, μετά τη ματαίωση του έργου South Stream. Η Ρωσία ψάχνει για εναλλακτικές διαδρομές με στόχο την παράδοση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Έτσι, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Turkish Stream φιλοδοξεί να αποτελέσει μια νέα διαδρομή διαμετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο, βοηθώντας, παράλληλα, την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου από την Τουρκία.