«Πράσινο φως» δόθηκε στην εκτενή πρόταση για την επίτευξη μεγαλύτερου ελέγχου των ξένων επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα (28 Μαΐου) ως αντίδραση στην αναταραχή που προκλήθηκε από τις κινεζικές εξαγορές στην ΕΕ

Ειδικότερα, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Κοινοβουλίου ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την επέκταση του καταλόγου των «κρίσιμων τομέων», οι οποίοι θα έπρεπε να εξεταστούν διεξοδικά από την ΕΕ και ταυτόχρονα θα υποχρέωνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της ΕΕ να αναλάβουν δράση.

Τα μέλη της επιτροπής σκοπεύουν να αρχίσουν συνομιλίες με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιδιώκοντας να εγκρίνουν τη νομοθεσία μέχρι τα τέλη του 2018. Οι πρώτες τριμερείς συνομιλίες προγραμματίζονται προσωρινά για τις 10 Ιουλίου.

«Χωρίς να καταλήξουμε σε προστατευτισμό, είναι καιρός να δείξουμε ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει πλέον αφελή στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση», δήλωσε ο Frank Proust, ο οποίος συντόνισε τις προτάσεις του Κοινοβουλίου.

Οι νομοθέτες υπογράμμισαν ότι επιθυμούν η Επιτροπή να διερευνήσει διεξοδικότερα τις ξένες επενδύσεις με προτεινόμενες τροπολογίες που θα την υποχρεώνουν να αρχίσει την εξέταση προσφορών σε περισσότερους τομείς και να απαιτήσει από τις χώρες της ΕΕ να συνεργαστούν.

Το νομοσχέδιο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται με κρατική επιρροή ή στοχεύουν στην μεταφορά βασικών τεχνολογιών σε μια τρίτη χώρα – σαφής αναφορά σε ορισμένες κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Στο μεταξύ, ορισμένα κράτη της ΕΕ που προωθούν το ελεύθερο εμπόριο εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το ενδεχόμενο αυστηρότερων ελέγχων, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

«Μπορούν να δικαιολογηθούν μόνο όταν προστατεύουν ένα μεγαλύτερο αγαθό, όπως η ασφάλεια και η δημόσια τάξη, αλλά όχι όταν υπηρετούν στόχους βιομηχανικής πολιτικής», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της BDI, Joachim Lang. «Οποιοδήποτε μήνυμα που δίνει ώθηση στον επενδυτικό προστατευτισμό είναι λάθος».

(από www.euractiv.gr, 30/05/2018)