Μόσχα και Αγκυρα συγκλίνουν στην προοπτική επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και στη Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Μιλάμε πάντα με τους Τούρκους εταίρους μας για τη δυνατότητα επέκτασης του Turkish Stream στην Ευρώπη, ακόμη και μέσω της Βουλγαρίας. Tην Τετάρτη ο κ. Ερντογάν το επιβεβαίωσε αυτό σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Την είδηση μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο RT, το οποίο σημειώνει πως ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλγαρία στην ενέργεια μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει εγγυήσεις για το μελλοντικό έργο.

Το σχέδιο του αγωγού South Stream, το οποίο είχε ως στόχο τη σύνδεση της Ρωσίας και της Βουλγαρίας με αγωγό φυσικού αερίου, ακυρώθηκε από τη Σόφια μετά από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τελική απόφαση για διακοπή του έργου ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2014 από τους αμερικανούς Γερουσιαστές John McCain, Chris Murphy και Ron Johnson.

«Καταλαβαίνουμε -και η βουλγαρική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά- ότι απαιτούνται εγγυήσεις. Πρώτον, οικονομικές εγγυήσεις της κυβέρνησης της Βουλγαρίας ή οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι όλοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν περισσότερο και να μην επιτρέψουν να επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος.

«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο South Stream θα ήταν πολύ επωφελής για τη Βουλγαρία. Αλλά ας προσπαθήσουμε να πάμε από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση αυτή μέσω της Τουρκίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.