Μπιρόλ, ΙΕΑ: Τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου Δεν Αλλάζουν τους Όρους του "Παιχνιδιού"

Μπιρόλ, ΙΕΑ: Τα Αποθέματα Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου Δεν Αλλάζουν τους Όρους του Παιχνιδιού
energia.gr
Δευ, 31 Δεκεμβρίου 2018 - 12:47

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι απίθανο να αλλάξουν τους όρους του "παιχνιδιού", δεδομένης της αυξανόμενης προσφοράς στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο Φατίχ Μπρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu την περασμένη Παρασκευή

Η ανακάλυψη νέων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσε ορισμένες χώρες στο προσκήνιο. αλλά η σκοπιμότητα, οι πολιτικές προκλήσεις και η ύπαρξη άλλων μεγάλων παραγωγών φυσικού αερίου επιβάλλουν εμπόδια στα έργα που ενδέχεται, συνεπώς, να μην έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά φυσικού αερίου.

"Το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ έχει πολύ κυρίαρχο ρόλο στη μεσογειακή αγορά", δήλωσε ο Birol, προσθέτοντας ότι "με το Κατάρ, το αμερικανικό αέριο και την εισερχόμενη προσφορά από το Ισραήλ και την Αίγυπτο φαίνεται πολύ δύσκολο οικονομικά να υπάρξει κάποιο μεγάλο πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο, πέραν του ότι υπάρχουν και μερικά πολιτικά ζητήματα".

Αυτή τη στιγμή, το Κατάρ βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως όσον αφορά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με 12 συνεχόμενα χρόνια στην αγορά του αγαθού, ενώ οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αυξήσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου χάρη στις άφθονες ποσότητες σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

"Με αυτά τα δεδομένα καθώς και τις πολιτικές δυσκολίες, δεν είναι σωστό να περιμένουμε σημαντική αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού εξαιτίας του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχει αφθονία ποσοτήτων φυσικού αερίου", πρόσθεσε.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στο Leviathan του Ισραήλ υπολογίζονται σε 620 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), ενώ οι υπεράκτιες ανακαλύψεις στο Tamar εκτιμάται ότι περιέχουν 280 bcm φυσικού αερίου.

Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου στο πεδίο Zohr της Αιγύπτου είναι περίπου 850 bcm, ενώ όσον αφορά το Noor, τον Ιούνιο υπολογίστηκε ότι περιέχει 2,55 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) φυσικού αερίου - γεγονός που το τοποθετεί μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο.

"Η Αίγυπτος θέλησε πρώτα να χρησιμοποιήσει αυτό το φυσικό αέριο για την εγχώρια κατανάλωσή της και πρόσφατα ξεκίνησε την εξαγωγή φυσικού αερίου. Θα υπάρξουν σημαντικές εξαγωγές LNG από την Αίγυπτο. Ανακάλυψαν, επίσης, το πεδίο Noor", δήλωσε ο Μπιρόλ στο Anadolu.

"Το Ισραήλ έχει σχέδια να εξαγάγει LNG στο μέλλον ή να ενσωματωθεί με την αιγυπτιακή υποδομή. Προς το παρόν, όμως, χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την εγχώρια κατανάλωση", πρόσθεσε.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ σημείωσε ότι υπάρχουν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει υπερπροσφορά αερίου στην παγκόσμια αγορά.

"Ένα νέο σημαντικό κύμα παραγωγής έρχεται στον τομέα των LNG", ανέφερε.

Η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε σταθερά σε 3,68 tcm το 2017, από 2,94 tcm το 2007, αύξηση κατά 25,2 τοις εκατό, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα 393,4 bcm το 2017, από 356,7 bcm το 2016, σημειώνοντας ετήσιο άλμα 10,3 %, σύμφωνα με το Statistical Review of World Energy 2018 της ΒΡ.

Ο Μπιρόλ υπογράμμισε, παράλληλα, την αυξανόμενη παραγωγή LNG σε ΗΠΑ, Κατάρ και Αυστραλία και εκτίμησε ότι αυτές οι τρεις χώρες θα καταστούν παγκόσμιοι ηγέτες στις εξαγωγές του αγαθού το 2025.

Ο Τούρκος εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ επαίνεσε, επίσης, το πρότζεκτ του αγωγού Transanatolian Pipeline (TANAP), το οποίο θα παραδώσει στην Τουρκία 6 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια φυσικού αερίου από το πεδίο Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν και επιπλέον 10 δισεκατομμύρια εκατοστά στην Ευρώπη σε ετήσια βάση.

Ο Μπιρόλ τόνισε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αποθήκευση φυσικού αερίου, η οποία αντιστοιχεί σήμερα στο 10% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας. Ο λόγος της χωρητικότητας της αποθήκευσης φυσικού αερίου προς την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου είναι περίπου 25% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.