Σε ναδίρ δεκαετίας κινήθηκαν, το 2018, οι κινεζικές κεφαλαιαγορές, σε μια ένδειξη του κλίματος αναταραχής που επικρατεί ανάμεσα στους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάη αποχαιρέτισε το έτος, κλείνοντας στις 2.493,90 μονάδες, ήτοι κατά 24,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο κλείσιμο το 2017, ενώ και οι 10 χρηματιστηριακοί κλάδοι εμφάνισαν διψήφιες σωρευτικές απώλειες, με τη μεγαλύτερη ζημία να καταγράφει ο τομέας της τεχνολογίας.

Το -24,6% αποτελεί, μάλιστα, τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2018, όταν το Χρηματιστήριο της Σαγκάης είχε χάσει το 65% της κεφαλαιοποίησής του.

Παρεμφερές ήταν και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο του Σέντζεν, του οποίου ο κεντρικός δείκτης διολίσθησε κατά 33,25% σε ετήσια κλίμακα, σημειώνοντας τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του της τελευταίας δεκαετίας.

Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά του, κινήθηκε κάπως καλύτερα, με την ετήσια πτώση του να περιορίζεται στο 13,61%!

Το 2018 που απέρχεται στιγματίστηκε από την εμπορική διένεξη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης του ασιατικού «γίγαντα», κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε απόλυτα στους κινεζικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.