Στα Απόνερα της Κρίσης της Λίρας η Τουρκία- Στα Πρόθυρα Πτώχευσης Εκατοντάδες Εταιρειών

Στα Απόνερα της Κρίσης της Λίρας η Τουρκία- Στα Πρόθυρα Πτώχευσης Εκατοντάδες Εταιρειών
energia.gr
Τετ, 2 Ιανουαρίου 2019 - 17:16

Η τουρκική οικονομία ξεπέρασε το σκόπελο με την κρίση της λίρας, που έφθασε να διολισθαίνει ακόμη και 50% έναντι του δολαρίου, στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, και η οικονομία της γειτονικής χώρας δείχνει να προσαρμόζεται ταχιστα, όμως αυτή η προσαρμογή είχε ακριβό αντίτιμο. Με το το τουρκικό ΑΕΠ να επιβραδύνεται διαρκώς, σε σύγκριση με την επέκτασή του κατά 7,4%, το 2017, πληθαίνουν οι εταιρείες που καταφεύγουν στις πρόνοιες της νομοθεσίας, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές τους, για να γλυτώσουν τη χρεοκοπία.

Οι τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες κινούνται σε συμπληγάδες, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει την κερδοφορία τους, ενώ η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού αυξάνουν κατά πολύ το κόστος εξυπηρέτησης δανείων σε δολάριο. Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου είχε δηλώσει προ ημερών πως ο αριθμός των εταιρειών που έχουν ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές τους έχει ανέλθει σε 846.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο πραγματικός αριθμός των εταιρειών που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανείων τους είναι σημαντικά υψηλότερος από τον αριθμό που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου.

Όπως αναφέρουν σε δημοσιεύμά τους οι Financial Times, μεταξύ των προβληματικών εταιρειών συγκαταλέγονται γνωστές εταιρείες από τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, του κατασκευαστικού τομέα, της μεταποίησης, αλλά και της ενέργειας.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μια νέα εταιρεία που μπαίνει στον κατάλογο με αυτές που έχουν ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών τους», είπε πρόσφατα ο Τουντζάι Οζιλάν, πρόεδρος της Tusiad, της τουρκικής ένωσης βιομηχανιών και επιχειρήσεων, που εκπροσωπεί 4.500 εταιρείες. «Αν αρχίσουν να χρεοκοπούν οι εταιρείες, θα επιδεινωθεί η κατάσταση. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι έμποροι και ολόκληρη η οικονομία θα επηρεαστούν. Η ανεργία θα αυξηθεί. Η χαμηλότερη μικρότερη ζήτηση θα κάνει δύσκολη τη ζωή για τις εταιρείες. Οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγαλύτερα προβλήματα στους ισολογισμούς τους και θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητά τους να χορηγούν πιστώσεις», τόνισε ο Τουντζάι, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τουρκική κυβέρνηση τροποποίησε, τον περασμένο Φεβρουάριο, τη νομοθεσία για την παροχή προστασίας έναντι των πιστωτών. Η νέα διαδικασία προβλέπει πως εταιρείες που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, θα μπορούν να καταρτίζουν νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δανείων τους, συχνά με χαμηλότερο καταβαλλόμενο ποσό και σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο από εκείνη που προέβλεπε η αρχική δανειακή σύμβαση. Τη διαδικασία επιβλέπουν δικαστικοί επίτροποι. Αν εγκρίνουν τα δικαστήρια το προτεινόμενο από τις εταιρείες νέο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των χρεών τους, τότε παραχωρείται στις εταιρείες μια αρχική περίοδος τριών μηνών, κατά την οποία θα προστατεύονται από τους πιστωτές τους.

Η χρονική αυτή περίοδος ενδέχεται να παραταθεί έως και τα δύο έτη, επιτρέποντας στις εταιρείες που καλύπτονται, να αποφύγουν να κηρύξουν πτώχευση.