Χάρη στις ΑΗΣ Αμύνταιου και Καρδιάς Αποτράπηκε Μπλακ Άουτ την Περίοδο της Μεγάλης Ενεργειακής Ζήτησης

Χάρη στις ΑΗΣ Αμύνταιου και Καρδιάς Αποτράπηκε Μπλακ Άουτ την Περίοδο της Μεγάλης Ενεργειακής Ζήτησης
energia.gr
Πεμ, 10 Ιανουαρίου 2019 - 19:15

Με την Οριακή Τιμή του Συστήματος να κινείται, εσχάτως, σε επίπεδα άνω των 80 ευρώ και να έχει προσεγγίσει, στιγμιαία, ακόμη και τα 92 ευρώ, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τη βαρυχειμωνιά, τα στελέχη της ΔΕΗ εκφράζουν ανησυχίες για το 

ενδεχόμενο να προκύψει σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και για πιθανό άλμα της ΟΤΣ σε τριψήφια νούμερα, εάν τεθούν εκτός λειτουργίας οι μονάδες του Αμυνταίου και της Καρδιάς. Το θέμα έθιξαν αρμόδιοι της Επιχείρησης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα, με αντικείμενο την παράταση της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς. Αναφέρθηκαν, δε, σε σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα, τα επόμενα χρόνια και έως ότου τεθεί σε λειτουργία η πέμπτη λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Προειδοποίησαν ακόμη για μια ραγδαία αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Το θέμα της αναγκαιότητας λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς και του Αμυνταίου έθεσε ο διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, Αλέκος Σουμελίδης, ενώ τον κίνδυνο εκτίναξης της Οριακής Τιμής του Συστήματος ανέλυσε ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΔΕΗ, Κώστας Θεοδωρίδης. «Στην απευκταία περίπτωση που θα σβήσουν οι μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου η οριακή τιμή του συστήματος θα πιάσει τριψήφια νούμερα, πάνω από 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το όριο είναι 300 – με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της αγοράς- και θα τα πλησιάσει εκεί», είπε χαρακτηριστικά.