Νέο γύρο χρηματοδοτήσεων σε επιχειρηματικά πρότζεκτς στην χώρα μας ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD που αποτελούν τους δύο εκ των βασικών πυλώνων στηρίξεως της αναπτύξεως.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως που παρέτεινε τον χρονικό ορίζοντα των επενδύσεων στην Ελλάδα έως το 2025, έχει επενδύσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 2 δις. ευρώ σε 42 projects, ενώ σε διαδικασία αξιολογήσεως ευρίσκονται για το 2019 αρκετά projects με την χρηματοδότησή τους να ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. Ταυτοχρόνως η ΕΤΕπ, που έχει εγκρίνει την χρηματοδότηση συνολικού ύψους 2,7 δις. ευρώ την τελευταία τριετία, έχει βάλει στο μικροσκόπιό της 20 επιχειρηματικά σχέδια αξίας περίπου 700 δις. ευρώ.

Η Ελλάς ευρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά στις επενδύσεις με μοχλό το σχέδιο Γιούνκερ και την χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι πιο γνωστές, στην πλευρά των άμεσων χρηματοδοτήσεων, είναι εκείνες του ΟΤΕ, με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών  και άγνωστο ύψος συνολικής επενδύσεως, της Fraport με ύψος χρηματοδοτήσεως 280 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, της Autohellas (57 εκατ. ευρώ) κ.α. Οι έμμεσες χρηματοδοτήσεις ελληνικών επιχειρήσεων πλησιάζουν το 1 δις. ευρώ και υλοποιούνται μέσω των εγχωρίων τραπεζών.

Πρίν από λίγο διάστημα ανεκοινώθη η χρηματοδότησις της επιχειρήσεως Sunlight, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να προχωρήσει μεταξύ άλλων στις ακόλουθες ενισχύσεις :

  • Του επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους 23 εκατ. ευρώ της Veridos Ματσούκης Α.Ε., η οποία στο εργοστάσιό της στους Αγίους Αναργύρους κατασκευάζει ταυτότητες και διαβατήρια για 35 χώρες.
  • Την επέκταση και τεχνολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου συσκευασίας Α. Χατζόπουλος Α.Ε., μία από τις ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου συσκευασίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.
  • Την ανάπτυξη κέντρου Logistics στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, σε συνδυασμό με την επέκταση των terminals κρουαζιέρας και αυτοκινήτων.
  • Τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ. Η Ετέπ θα καλύψει το ήμισυ της συνολικής επενδύσεως, που θα στοχεύσει στην βελτίωση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, ήτοι 255 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως πιο πρόσφατα χρηματοδότησε την Hellas Smarticket για την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων, έργο που συνίσταται στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του ολοκληρωμένου συστήματος αυτόματης εισπράξεως ναύλων για τις εταιρείες του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών στο πλαίσιο ΣΔΙΤ, ενώ στις πρώτες εγκρίσεις για το 2019 θα είναι η χρηματοδότησις προγράμματος υποστηρίξεως προεγγραφών και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για ΜμΕ που επιθυμούν να εισαχθούν στο Χριματιστήριο, όπως και προγράμματος το οποίο αφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΜμΕ.