Τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ινδίας συγκαταλέγονταν μεταξύ των πιο μολυσμένων περιοχών στον πλανήτη, το 20128, σύμφωνα με την Greenpeace, καθώς 22 πόλεις της χώρας βρίσκονται στις 30 πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης. Το Νέο Δελχί, δέκατο στη "διαβόητη" λίστα, χαρακτηρίστηκε για ακόμη μιά φορά η πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η πόλη Γκουρουγκράμ, που άλλαξε, το 2016, το όνομά της σε Γκουργκαόν, δεσπόζει στην κατάταξη.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο 7 εκατομμυρίων ανθρώπων, ετυησίως και αποτελεί το βασικότερο περιβαλλοντικό υγειονομικό κίνδυνο.

Πόλεις της Κίνας, του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές βρίσκονται, με τη σειρά τους, στις 30 πρώτες θέσεις του καταλόγου που καταρτίζει η Greenpeace.

Η παγκόσμια έκθεση 2018 για την ποιότητα του αέρα, που εκπόνησε η Greenpeace σε συνεργασία με την IQAir AirVisual, αναλύει στοιχεία, για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα οποία συγκεντρώνονται σε χιλιάδες κέντρα παρατήρησης, δημόσια και ιδιωτικά, ανά τον πλανήτη. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, συνολικά, 3.000 πόλεις, με κατηγοριοποίηση από την πιο μολυσμένη στην πιο καθαρή.

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, το Μπανγκλαντές είναι η πιο μολυσμένη χώρα, ενώ ακολουθούν το Πακιστάν, η Ινδία, το Αφγανιστάν και η Μογγολία.

«Παραμερίζοντας τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το συνολικό εκτιμώμενο εργασιακό κόστος από την περιβαλλοντική μόλυνση εκτιμάται στα 225 δισ. δολάρια και το ιατρικό κόστος σε τρισεκατομμύρια δολάρια», εξήγησε ο Γεμπ Σάνο, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace για τη νοτιοανατολική Ασία. «Όλα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας και τα πορτοφόλια μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η έκθεση μετρά την εκπομπή μικροσωματιδίων PM2,5 τα οποία μπορούν να εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων και να τους προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Από τις περίπου 3.000 πόλεις που ελέγχθηκαν, το 64% ξεπερνούσε τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην ετήσια έκθεση που αφορά σε αυτά τα μικροσωματίδια.

Η μέση συγκέντρωσή τους στις κινεζικές πόλεις μειώθηκε κατά 12% από το 2017 έως το 2018, με το Πεκίνο να είναι πλέον η 122η πιο μολυσμένη πόλη στον πλανήτη.

«Τα τελευταία χρόνια απεδείχθη ότι στη νοτιοανατολική Ασία υπάρχει μεγάλη σύνδεση μεταξύ της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται η έλλειψη πληροφόρησης για την ποιότητα του αέρα, κυρίως στην Αφρική και την  Λατινική Αμερική.