Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Αγκυρας για τα εξοπλιστικά, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαμηνύει πως η συμφωνία για την αγορά των ρωσικών S-400 είναι μια «ειλημμένη απόφαση» και τον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι, να εισηγείται τη μη παράδοση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα έχει οριστικοποιήσει τη συμφωνία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Καταλήξαμε στο θέμα S-400, υπογράψαμε συμφωνία με τους Ρώσους και θα αρχίσουμε τη συμπαραγωγή», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του, συμπληρώνοντας ότι «αργότερα, ενδέχεται να δουλέψουμε και με τους S-500, το αντιπυραυλικό σύστημα της επόμενης γενιάς».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Τουρκία, αντί των S-400, θα έπρεπε να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η Αγκυρα δε θα υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία, ακόμη και αν αγοράσει και αμερικανικούς Patriot.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, εισηγήθηκε να μην παραδοθούν αμερικανικά F-35 στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Ως στρατιωτικός, θα συμβούλευα να μην υλοποιηθεί η συμφωνία για τα F-35 ώστε να μην πετούν την ώρα που ο σύμμαχός μας χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Σκαπαρότι στην Επιτροπή Άμυνας της Γερουσίας.

Ο Σκαπαρότι σημείωσε ότι οι S-400 μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τα F-35 και προσέθεσε ότι αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αγκυρα προκειμένου να εξηγήσει στις τουρκικές αρχές τις συνέπειες της αγοράς S-400. Η διαπίστωση του Αμερικανού στρατηγού ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, μέσω στρατιωτικών διαύλων, βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο» δεν αλλάζει την εκτίμησή του για τους κινδύνους που εγκυμονεί η συνύπαρξη S-400 και F-35.